Nezaboravni Paul Newman je imao najskladniji brak u Hollywoodu

Legendarni holivudski glumac Paul Newman rođen je 26. siječnja 1925. godine u američkoj saveznoj državi Ohio. Drugi sin Slovakinje Therese Garth i mađarskog Židova Arthur Sigmunda Newmana od malih nogu pokazivao je interes za glumu. Imao je samo sedam godina kada je u glumio u školskoj produkciji “Robina Hooda” i tako ostvario svoju prvu ulogu, a nakon par godina je postao dio dječjeg kazališta. Nakon mature 1943. upisao se na sveučilište u Ohiou, ali napustio je studije zbog odlaska u vojsku. Tada se upisao u pilotsku školu sveučilišta Yale koje je pak morao napustiti nakon što je ustanovljeno da je daltonist i ne raspoznaje boje. Poslije rata vraća se klasičnom obrazovanju. Diplomirao je glumu i ekonomiju na privatnom fakultetu Kenyon, a potom se vratio na Yale i tamo godinu dana studirao glumu u njihovoj školi.

Tada se zaljubio u Jackie Witte i oženio njom. Nakon rođenja sina Scotta, par se preselio u New York u kojem se Paul upisao na satove glume u legendarni “Actors Studio” Leea Strasberga. U međuvremenu je s Jackie dobio i dvije kćeri, Susan i Stephanie.

Uloga koja je označila prekretnicu u njegovoj karijeri bila je ona u filmu “Mačke na usijanom limenom krovu” iz 1958. godine u kojem je glumio s Elizabeth Taylor. Tada je dobio i svoju prvu nominaciju za Oscara, a ta je godina bila prelomna i u njegovo privatnom životu. Naime, tada se razveo od Jackie zbog kolegice Joanne Woodward.

Nedugo nakon Paulovog razvoda par se vjenčao, a njihov brak koji je potrajao 50 godina, sve do njegove smrti, bio je na glasu kao jedan od najskladnijih u Hollywoodu.

 

Komentiraj