Devet dužnosnika i novinara glavnog dnevnog oporbenog lista je zatvoreno u subotu u Turskoj, a snage reda su u Istanbulu rastjerale jednu od manifestacija organiziranih u zemlji protiv uhićenja kurdskih zastupnika.

U petak su uhićeni šefovi i nekoliko zastupnika HDP, glavne prokurdske stranke, što je izazvalo zabrinutost u inozemstvu, koje u  njima vide novu etapu u čistkama nakon neuspjelog državnog udara u srpnju.

Među devet djelatnika lista Cumguriyer u pritvoru su glavni urednik Murat Sabuncu, pisac uvodnika Kadri Gursel i karikaturist Musa Kart.

Oni su dio skupine 13 osoba čija su uhićenja početkom tjedna izazvala zabrinutost za slobodu tiska u Turskoj.

Dvije osobe su puštene,a još dvije su u kućnom pritvoru zbog poodmakle dobi i lošeg zdravlja, precizira turska agencija Dogan.

Državno odvjetništvo je objavilo da se uhićenja provode u sklopu istrage o terorističkim aktivnostima povezanim s pokretom klerika Fethullaha Guelena, optuženog da stoji iza državnog udara, sa Radničkom strankom Kurdistana ( PKK).

Vlasti su u petak prije zore uhitile supredsjednika glavne oporbene prokurdske stranke Demokratske stranke naroda (HDP) Salehattina Demirtasa i Figena Yuksekdaga, i desetak zastupnika te oporbene stranke.

Stotine prosvjednika okupilo se ispred glavne džamije u europskom dijelu Istanbula u petak skandirajući slogane protiv fašističke države i odbijajući šutnju.

Policija je brzo intervenirala koristeći suzavac i vodene topove u rastjerivanju prosvjednika.

Nedugo nakon uhićenja šefova HDP u atentatu autobomobom u petak ujutro na zgradu policije u Diyarbakiru poginulo je 11 osoba, među kojima 2 policajca i više od 100 osoba je ranjeno. Premijer Binali Yildirim ga je odmah pripisao PKK , koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je u petak rekla da je krajnje zabrinuta uhićenjima prokurdskih dužnosnika. Washington je naveo da je “duboko zabrinut”  i istaknuo da ograničavanje pristupa internetu potkopava povjerenje u tursku demokraciju i gospodarski napredak.

Komentiraj