Na noge lagane! Hodanje čuva mozak i dobru liniju

Autor:

Pixabay

Sjedilački način života loše djeluje na cijeli organizam. Sjedimo dok radimo, sjedimo čak i dok se krećemo – automobilom na posao, do trgovine, do susjede – tek ulicu dalje. Hodati smo zaboravili

Jeste li se i vi uhvatili da ste ponosni na sebe kad aplikacija ili pametni sat pokažu da ste u danu napravili 5000 koraka? Iz stolac/fotelja/kauč perspektive 10.000 koraka stoga je ravno olimpijskoj normi. No, pet tisuća koraka bi trebao biti minimum, a deset tisuća norma.

Stvoreni smo za hodanje i hodanje nas drži zdravima. Ako u to još uvijek sumnjate, razuvjerit će vas istraživanje koje je nedavno objavljeno u Journal of Alzheimer’s Disease. Čak i minimalan broj koraka, točnije 4.000, ima pozitivan utjecaj na naš mozak.

Spomenuta studija analizirala je snimke mozga 10.000 ljudi i zaključila da dnevna šetnja od samo 4.000 koraka može povećati volumen mozga i poboljšati njegovu funkcionalnost. Znanstvenici savjetuju da dnevno barem pola sata žustro hodamo kako bismo poboljšali pamćenje i općenito, kognitivno, psihičko i fizičko zdravlje.

Hodanjem do poboljšanja forme i kondicije? Moguće je

 

Hodanjem do sreće

Fizička aktivnost potiče lučenje oksitocina, endorfina i dopamina – koktela hormona sreće, opskrbljuje tijelo kisikom, potiče cirkulaciju, sagorijeva kalorije, učvršćuje tijelo pa čak i djeluje kao prirodni analgetik.

Naime, upravo su endorfini, koje su znanstvenici otkrili 1975. godine, prirodni analgetici i antidepresivi. To su oni endorfini koji se u mozgu luče pri bilo kojoj vrsti fizičkog napora, od žustrog hodanja do seksa. Tijelo je čudesan mehanizam i ima sve alate koji su mu potrebni za preživljavanje, štoviše i za uživanje u životu.

Hodanjem ćete nedvojbeno podići kvalitetu života na svim poljima, a toliko malo je potrebno da biste ga implementirali u svoju svakodnevicu. Uskočite u tenisice i na noge lagane! Dizalo i automobil zaboravite, barem kada je riječ o kraćim relacijama. Umjesto na kavu, s prijateljicom otiđite u dugu šetnju – to je još jedna opcija rekreacije, pretrest ćete sve teme koje biste pretresli i dok sjedite u kafiću ili još gore – u slastičarnici.

Kroz fizičku aktivnost mozak postaje bolje prokrvljen što dovodi do jačanja neuronskih veza, a to pak za posljedicu ima britak um i bolje pamćenje. Nije bezveze kada čujete nekoga da kaže kako ide na zrak razbistriti misli.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.