Hodanjem do poboljšanja forme i kondicije? Moguće je

Hodanje je jedna od najjednostavnijih fizičkih aktivnosti i moguće ju je provoditi svakodnevno. Svoje životne navike promijenit ćete minimalno. Hodanje je jednostavno, besplatno i gotovo da vam nije potreban nikakva oprema.

Kao primjer, stranica fitness.com navodi – ako idete na posao automobilom, parkirajte se 2 kilometra dalje nego inače pa prošetajte do posla. Već na takav jednostavan način „ugrabit“ ćete 4 kilometra hodanja na dan, bez da ste morali značajnije mijenjati svoje uobičajene aktivnosti.

Hodanje umjerenom brzinom i tempom 30-60 minuta na dan doprinosi topljenju viška masnoga tkiva, pomaže u izgradnji mišićne mase i doprinosi bržem metabolizmu. Među drugim prednostima redovnog hodanja su smanjenje rizika od srčanih bolesti, dijebetesa i moždanog udara. Hodanje stvara mali stres na zglobove, pa je trčanje puno bolja aktivnost za jako pretile osobe ili osobe s ozljedama koštano-zglobnog sustava. Također, hodanje je aktivnost koja kod žena smanjuje rizik od osteoporoze, što je posebno važno kod žena starije dobi.

Za hodanje će vam biti potrebna udobna obuća koja ima potplat primjeren za površinu po kojoj planirate hodati. Što se tiče odjeće, obucite udobnu odjeću koja omogućava slobodno kretanje. Uvijek uz tijelo odjenite robu koja će tjerati znoj s kože prema van, a koži dati mogućnost slobodnog disanja. Također, birajte odjeću koja je vodo i vjetronepropusna kako biste bili spremni za sve vremenske uvjete. Ako planirate hodati po noći i u blizini prometnica, svakako razmislite o reflektivnom prsluku, nekom svjetlu ili barem odjeći koja će se dobro vidjeti u mraku od strane vozača automobila ili bicikala.

Kako biste zadržali motivaciju i svakodnevno hodali unesite različite vrste hodanja u svoj raspored. Fokusiranjem na različite treninge hodanja, imat ćete bolje rezultate. Pazite da uvijek ponesete dovoljno tekućine sa sobom na hodanje te i prije i nakon hodanja pazite na dostatan unos vode.

Komentiraj