Na današnji dan odigrala se pomorska bitka kod Trafalgara

Autor:

Wikipedia/Public domain

Engleski admiral Horatio Nelson ušao je u mornaricu još kao 12-godišnjak. Pomorske bitke ostavile su na njemu neizbrisive ožiljke. Tako je 1797. izgubio oko u sukobu kod Calvija, a 1801. desnu ruku kod Tenerifa. Sljedeće godine razorio je Napoleonovu flotu u bitki kod Nila, uz egipatsku obalu. Za svoje dotadašnje uspjehe proglašen je britanskim lordom, a zatim i vikontom. Dobio je i titulu vojvode od Brontéa od napuljskog kralja.

Nelson je bio poznat po svojim originalnim strategijama u bitkama. U bitki kod Trafalgara, koja se odvijala 21. listopada 1805. godine, Britanci su imali 27 brodova, a Francuzi potpomognuti Španjolcima 33. Umjesto da postupi kako je bilo za očekivati i napadne s brodovima u jednoj liniji, Nelson ih je podijelio na dvije paralelne linije. Za vrijeme bitke nalazio se na palubi svog admiralskog broda Victory. Taj je brod bio tipični predstavnik moćnih linijskih brodova prvog razreda tog vremena. Nelson je za vrijeme bitke neustrašivo stajao na palubi i upravljao flotom, premda su oko njega prolijetala topovska i puščana zrna.

U 13 sati i 15 minuta pogodio ga je neprijateljski metak. Ušao mu je u tijelo kroz rame, probio pluća i oštetio kralježnicu. Odnijeli su ga u potpalublje, gdje je za tri sata u bolovima umro. Posljednje riječi su mu bile: “Sada sam zadovoljan. Hvala Bogu da sam izvršio svoju dužnost.” Britanska je pobjeda bila potpuna. U bitki nisu izgubili ni jedan jedini brod, dok su Francuzi izgubili 19. Zauvijek je otklonjena mogućnost Napoleonove invazije na Englesku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.