Patrik Macek/PIXSELL

MOST OBJAVIO: HDZ ili SDP dobit će našu podršku pod ovih sedam uvjeta

Šef MOST-a Božo Petrov objavio je danas jamstva koja MOST traži za postizbornu suradnju sa SDP-om i HDZ-om. Petrov je naglasio kako su to uvjeti bez kojih MOST neće dati podršku za sastavljanje nove hrvatske vlade.

“Govorili su nam da jamstva ne postoje, da je to jedna u nizu magli. Oni sada mogu dati objektivno jamstvo da su spremni mijenjati Hrvatsku. Kada su shvatili da postoji mehanizam, MOST je postao netko tko postavlja ultimatume. Molim ih samo da nas ne rade budalama. Spremni smo surađivati s onima koji su spremni prijeći s riječi na djela. Niti birači nisu budale. Došlo je vrijeme u kojem se stvari mogu mijenjati, tražimo samo mrvu onoga što oni obećavaju”, kazao je u Splitu. poručio je Petrov u Splitu.

“Dobit će priliku, nakon izbora, da od konstituiranja Sabora u 30 dana donesu male mjere u odnosu na ono što Hrvatska treba, ali velike u odnosu na ono što HDZ i SDP nisu radili. To je možda jedna dvadesetina onoga što su spremni napraviti. Moći će u Saboru izglasati nekoliko zakona prije nego što se formira Vlada. Ne “šljivimo” riječi, samo djela”, dodao je te iznio uvjete:

Sedam MOST-ovih uvjeta

1. Demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava. Postojat će mogućnost da 3 kandidata s izbornih listi idu preferencijalnim glasom u Sabor.

2. Osobe koje su počinile teška kaznena djela ne mogu biti kandidirane na izborne liste od stranaka. Tražit će izmjene zakona za transparentno financiranje stranaka. Beneficije saborskih zastupnika, honoriranje njihovog rada na temelju toga koliko dolaze na posao.

3. Proglašenje isključivo gospodarskog pojasa. ‘Hrvatska ima pravo ukinuti ZERP, to je zaštita nacionalnih interesa’, kazao je Petrov.

4. Izmjena Ovršnog zakona.

5. Izmjena Zakona o HRT-u, pristojba maksimalno 65 kuna.

6. Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi.

7. Ukidanje poreza na tvrtku, na mala i srednja poduzeća jer moramo pokazati da se izlazi u susret poduzetnicima, da mogu jednostavnije ulagati.

Komentiraj