Ministrica poljoprivrede Vučković pomogla moćnom poduzetniku uvesti zabranjeno bilje iz BiH

Autor:

22.09.2023., Palaca Ranjina, Dubrovnik - Ministrica poljoprivrede Marija Vuckovic u posjetu Dubrovacko-neretvanskoj zupaniji Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković intervenirala je posebnim rješenjem da poljoprivredno poduzeće Orahovica uveze 45.000 sadnica lijeske iz Bosne i Hercegovine, iako je uvoz tog bilja iz trećih zemalja zabranjen u zemlje Europske unije.

U prvom pokušaju uvoza utvrđeni su propusti uvoznika, ali je ministrica bez obzira na to posebnim rješenjem odobrila uvoz sadnica od dobavljača Eko Bosanska Posavina iz Dervente, piše Telegram.

Vlasnik Orahovice je Stipo Matić, prvi čovjek M-SAN grupe te tvrtke King-ICT, koja je na ime različitih informatičkih usluga samo prošle godine za razna državna tijela odradilo poslove vrijedne 37.4 milijuna eura. Ove im je godine s konta Ministarstva poljoprivrede isplaćeno više od 5 milijuna eura. Ta tvrtka uspostavlja i održava gotovo sve informatičke sustave u tom ministarstvu i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi.

U rješenju piše kako se preko graničnog prijelaza Stara Gradiška “odobrava dobavljaču PP Orahovica jednokratan uvoz sadnica lijeske od proizvođača i dobavljača Eko Bosanska Posavina iz Dervente”, navodi Telegram.

EKSKLUZIVNO: Nacional otkriva zašto je ministrica Marija Vučković imala razloga tresti se od straha što će sve izaći u javnost iz afere Vjetroelektrane

Zašto je Vučković pokušala pomoći Matićevom poduzeću?

No, Državni inspektorat koji vodi ministričin stranački kolega Andrija Mikulić zabranjuje taj potez, ponavljajući da je uvoz tog bilja nezakonit, rješenje Ministarstva poljoprivrede nezakonito, a zahtjev za dopunskom izjavom bespredmetan.

Zašto je ministrica Vučković htjela pomoći Matićevom poduzeću moguće je samo špekulirati, a iz tog resora potvrđuju da su urgirali.

“Temeljem podnesenog zahtjeva za uvoz u svrhu vlastitog obnavljanja nasada temeljem članka 50. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, Ministarstvo poljoprivrede je dalo rješenje za uvoz. O daljnjim aktivnostima i realizaciji uvoza Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno”, odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede, prenosi Telegram.

Priča se dodatno komplicira kada se usporede odgovori Saše Breznika, predsjednika Uprave PP Orahovica. „Za sada nismo uvozili sadnice jer imamo vrlo kvalitetan sadni materijal koji najbolje odgovara našem podneblju”, odgovara na pitanje Telegrama uvoze li sadnice lijeske.

„PP Orahovica najveći je proizvođač sadnog materijala lijeske u Hrvatskoj. Svi veći uzgajivači koriste sadnice iz našeg uzgoja, jer osim vrlo kvalitetnog i certificiranog sadnog materijala nudimo i usluge savjetovanja pri podizanju nasada, te u samom uzgoju. Kao najveći otkupljivač lješnjaka u Hrvatskoj nudimo kooperantima siguran plasman proizvoda”, ističe. Međutim, na pitanje jesu li tražili dozvole za uvoz lijeske s nasada u Derventi odlučili su ignorirati.

Ministrica Marija Vučković u APPRRR-u promovirala sestru svog vozača

Jesu li sadnice propale?

Jesu li sadnice lijeske za poljoprivredno dobro stigle u međuvremenu stigle iz Bosne i Hercegovine preko Srbije (odakle je uvoz istih vrsta dozvoljen) nije poznato. “Fitosanitarna inspekcija Državnog inspektorata nije zaprimila zahtjev navedenog društva za uvozom sadnica lijeske podrijetlom iz Srbije”, navodi Inspektorat. Jesu li, ako nisu uvezene, propale?

Moguće je raspravljati o tome koliko je utemeljen propis Europske unije koji diskvalificira BiH pa sadnice proglašava visokorizičnim biljem, zaključuje Telegram.

KONTRA PLENKOVIĆA: Ministrica Marija Vučković ignorira premijerov naputak i u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi zapošljava 200 novih ljudi

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.