Milanović kaže da će Pompeo Hrvatskoj probati ‘uvaliti’ F-16 avione

Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je, komentirajući dolazak američkog državnog tajnika Mikea Pompea u Hrvatsku, kazao da dolazi kako bi ‘Hrvatskoj probao uvaliti F-16 avione’.

“Dolazi probati uvaliti američke avione. To kažem ja koji sam rekao da bi američka roba trebala biti prioritet. Sad dolazi u vrijeme kad su već praktički otvorene ponude. Po meni s njima nitko o tome ne bi smio razgovarati, to je vrsta pritiska”, rekao je Milanović novinarima.

“Sad kad su ponude otvorene, evo ti njih dva tjedna prije američkih izbora”, rekao je Milanović i dodao da je do posjeta trebalo doći ranije. Smatra da bi u idealnim okolnostima američka ponuda trebala biti prioritetno razmatrana.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

“Protiv toga sam da se uzimaju avioni od nečlanice NATO-a. Jedna bi morala biti ponuda za nove avione, a druga za rabljene. Ovo je naša zemlja i ovdje vrijede naša pravila”, poručio je Milanović.

Podsjetimo, američki državni tajnik Mike Pompeo dolazi u petak u Dubrovnik kao najviši dužnosnik američke administracije u posjetu Hrvatskoj otkako je Donald Trump u Bijeloj kući.

Trebao bi se sastati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Nakon što se pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije uspjelo riješiti tri desetljeća, Pompeo bi u Dubrovniku mogao objaviti da je Hrvatska ispunila uvjet za njihovo ukidanje, manje od tri posto odbijenih zahtjeva. S Pompeom bi hrvatsko vodstvo trebalo razgovarati i o kupovini borbenih zrakoplova.

Komentiraj