Markotić: “Rješenje će se naći, pacijenti ne smiju ostati bez lijekova”

Paralelno s pandemijom koronavirusa koja posljednjih dana, a i tjedana, žestoko udara na hrvatski zdravstveni sustav, pojavio se i problem opskrbe bolnica lijekovima, a nakon što nije postignut dogovor između veledrogerija i Vlade vezano uz podmirenje dijela duga bolnica i ljekarni. 

Veledrogerije su obustavile isporuku lijekova za 33 bolnice, a postavlja se pitanje kakva je situacija u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.
Profesorica Alemka Markotić kaže da je za sada sve pod kontrolom.

Pacijenti ne smiju ostati bez lijekova

“Sigurna sam da će se rješenje naći, a jasno je da pacijenti u ovoj situaciji ne smiju ostati bez lijekova.  Za sada nema nikakve krize, imamo dovoljno zaliha, a nadam se rješenjima koja će biti prihvatljiva za sve”, naglasila je Markotić za Dnevnik HRT-a.

O potezu veledrogerija da obustave isporuku u ovoj situacije kaže da je duga povijest odnosa, kojekakvih problema, mogli bi nekoliko emisija o tome razgovarati. To je nešto što se događa jedanput ili dvaput godišnje i u suštini se nađe rješenje problema. Mislim da ima prostora za raspravu i o cijenama i o puno toga, dodaje.

Što se tiče situacije s Covidom, kaže Markotić da već nekoliko tjedana otprilike isti broj pacijenata primaju i otpuštaju.

“Sedam je bolesnika na respiratoru, a borimo se svakodnevno sa situacijom da pojedini djelatnici su pozitivni. Moramo na neki način pokriti ljude, za sada sve funkcionira. Povećanje broja hospitaliziranih pratimo svi”, dodaje profesorica rekavši da nitko od djelatnika nije ozbiljnije bolestan.

Profesorica Markotić ističe da je prerano donositi zaključke o tome jesu li ili nisu novodonesene mjere urodile plodom, a s obzirom da su u zabilježene manje brojke posljednja dva dana.

“Treba pratiti cijeli tjedan, vidjet ćemo kako se će stvari razvijati. Očekujemo da mjere donesu određeni učinak, ali će taj učinak sada svakako biti sporiji jer prije kada smo donosili mjere, virus nije bio toliko raširen u populaciji. Sada kada se toliko raširio, one ne mogu polučiti tako brz učinak.”

Na upit treba li uvesti i jače mjere, Markotić kaže da se prate brojke, situacija, stanje i starost oboljelih, kao u drugim zemljama.

“Niti jedna zemlja ne trči s uvođenjem oštrijih mjera dok ne moraju.”

Znanstvenik Igor Štagljar pak kaže da smo sada “na prekretnici” i ako ne reagiramo da nas čeka češki scenarij.

“Kolegu Štagljara iznimno cijenim i sve njih, međutim svi mi govorimo prema svojem mišljenju i nahođenju, osjećaju. Za takve prognoze i analize su pozvani epidemiolozi da to naprave prema različitim modelima, iskustvu, brojkama kojima raspolažu… Kolega Capak i kolega Kolarić vas stalno o tome izvješćuju, mislim da se svatko od nas ipak treba držati svojeg dijela ekspertize te u tom kontekstu procjenjivati takve stvari”, smatra Markotić.

Komentiraj