Markotić: “Maske na otvorenom su samo preporuka, ali bitna je zajednička svijest građana”

S obzirom na značajan porast broja novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj proteklog tjedna, Vlada je uz epidemiologe odlučila uvesti nove mjere.

Ograničavaju se okupljanja, a uvodi se nošenje maski u ugostiteljskim objektima, osim kada se jede ili pije. Maske su od danas preporuka i na otvorenom, a ravnateljica Klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić komentirala je epidemiološku situaciju, ali  i nove mjere, posebno nošenje maski na otvorenom.

“Što bude veći broj inficiranih, to će biti veći postotak onih koji su u bolnicama. Klinika za infektivne je većim dijelom popunjena, bolnica Dubrava u Zagrebu se polako puni, ostali kapaciteti isto, ali to je danas 404 bolesnika. To je još uvijek zadovoljavajuće stanje i kapaciteti su zasad dovoljni. Nadamo se da ćemo uspjet izdržat”, izjavila je Markotić prilikom gostovanja u RTL-u Danas.

Osvrnula se i na usporedbu Hrvatske s drugim zemljama Europe.

“Teško je bilo što reći u trenutku kada cijela Europa bilježi visoke brojke. Ono što je važno je da stvorimo isto zajedništvo koje smo imali u prvoj fazi, da se odgovornost povisi i da štitimo jedni druge. U tom kontekstu možemo stvari držati pod kontrolom. Sigurno ne bi bilo dobro da krenemo stopama koje imaju primjerice Češka, Belgija i Nizozemska”, rekla je Markotić.

Što se tiče novih mjera, maske na otvorenom u ovom su trenutku samo preporuka.

Građani sami nose maske i ponašaju se odgovornim

“Ne možete ljude natjerati da na čistini nose makse, ali na mjestima gdje su u nekakvim redovima, gdje ne mogu napraviti dovoljan razmak među sobom, gdje dulje vremena moraju biti u grupi, onda je poželjno nositi maske. Već sam vidjela da to ljudi rade i sami, prije nego što smo mi to propisali. Kad stoje u redovima, nose maske”, izjavila je Markotić.

 

Komentiraj