Maras prozvao vladajuće da podržavaju zatvaranje sisačke rafinerije pa ostao bez riječi

Patrik Macek/PIXSELL

Saborska rasprava o izmjenama Ovršnog zakona u srijedu je skrenula na pitanje Ine i sisačke rafinerije, a SDP-ovac Gordan Maras, koji se žestoko obrušio na HDZ i Most prozivajući ih da podržavaju zatvaranje rafinerije, zbog objašnjavanja s predsjedavajućim Željkom Reinerom zaradio je dvije opomene i do kraja dana zabranu sudjelovanja u raspravi.

“Ti ljudi će sutra doći pod ovrhu zbog toga što HDZ i Most podržavaju zatvaranje rafinerije u Sisku. Mi to ne podržavamo i sutra ćemo biti, ako treba, s tim ljudima i na pruzi i spriječiti dostavu nafte u Rijeku. Ne želimo da se naša radna mjesta zatvaraju kako bi se mađarska radna mjesta otvarala i kako bi mađarska kompanija od toga imala koristi”, poručio je Maras na što ga je predsjedavajući Reiner upozorio da je skrenuo s teme Ovršnog zakona.

Most i HDZ “kapitulirali pred MOL-om”

U Hrvatskoj, ipak je nastavio opomenuti Maras, moramo zaštiti radna mjesta kako se ne bi doveli u situaciju da se i na te ljude ne mora primijeniti ovrha.

“Most i HDZ su kapitulirali pred MOL-om! Jedino me zanima ima li s time veze bivša HDZ-ova vlast, zamjenik premijera Karamarko i konzultantica koja je radila za MOL, a kolega Petrović koji je još uvijek član HDZ-a i dalje radi za MOL. Ne smijemo dopustiti gašenje rafinerije u Sisku”, poručio je Maras.

Reiner ga je ponovno pozvao da “ne zlorabi govornicu za političke govore kako bi slao poruke koje nemaju veze s temom”, no Maras mu je uzvratio kako će zbog toga 600 hrvatskih građana ostati bez posla. Reiner mu je potom izrekao opomenu, a kako je Maras nastavio komentirati i dobacivati iz klupe “zaradio” je opomenu sa zabranom sudjelovanja u raspravi do kraja današnjeg zasjedanja.

Sabor je ranije raspravljao o Mostovom prijedlogu izmjena Ovršnog zakona kojima namjerava zaštiti socijalno ugrožene građane. Predviđaju mogućnost jednokratne odgode ovrhe obiteljima bez prihoda ili imovine potrebne za namirenje troška stanovanja.

Pravo na smještaj od 18 mjeseci

Onima koji ispunjavaju uvijete za priznanje prava u sustavu socijalne skrbi, a ovršena im je jedina nekretnina u kojoj stanuju, država bi osigurala pravo na smještaj u trajanju od 18 mjeseci, i to u nekretninama u državnom vlasništvu, a ako ih nema, u istoj ili susjednoj lokalnoj jedinici Centar za socijalnu skrb snosio bi im troškove smještaja.

Predviđeno je i povećanje dijela plaće koji se ne može ovršiti sa sadašnjih dvije trećine na tri četvrtine plaće, ali ne više od dvije trećine prosječne plaće u Hrvatskoj.

“Propisuje se generalna zabrana uvođenja ovrhe na nekretnini socijalno ugroženog ovršenika ako je riječ o malim tražbinama vjerovnika. Preciznije rečeno, ako zbroj tih tražbina ne prelazi iznos od 20.000 kuna u svojoj glavnici. To će, primjerice, onemogućiti prodaju jedine nekretnine za dugovanja komunalnih usluga”, pojasnio je Mostovac Miroslav Šimić.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je kako je temeljem postojećeg Ovršnoga zakona u Hrvatskoj nastala ovršna mafija – “sprega sudova, javnih bilježnika, odvjetnika, stečajnih upravitelja, agencija za utjerivanje dugova, političara i klasičnih kriminalaca, koja je bacila na koljena hrvatske građane”.

Lihvarenje biblijskih razmjera

Bunjac je također, prema “kalkulatoru” sa stranica Hrvatske odvjetničke komore izračunao da bi za dug od dvije kune trošak cijelog postupka ovrhe stajao 678 kuna. “Radi se o lihvarenju biblijskih razmjera. Dug od dvije kune povećan je 330 puta. I vi to svi mirno gledate i još uvodite Europski ovršni zakon”, zamjerao je Bunjac.

HSU-ov saborski zastupnik Silavano Hrelja rekao je kako je Klub HNS-HSU prepoznao u predloženom zakonu dobre namjere te će mu dati uvjetnu podršku. “Voljeli bi da se predlagač očituje je li spreman na stvarnu javnu raspravu s predstavnicima Vrhovnog suda, Javnobilježničke komore, Odvjetničke komore te zainteresiranim udrugama”, rekao je Hrelja.

Za širu se javnu raspravu o Ovršnom zakonu založio i SDSS-ov Mile Horvat rekavši da to ne treba lomiti preko koljena, bez obzira kolika je društvena potreba za brzim reagiranjem.

Podsjećajući kako je tijekom zadnjih pet godina bilo 127.000 ovrha nad nekretninama, pri čemu je 5500 dužnika ostalo bez stana upozorio je da u tom postupku “mnogi mešetare i koriste tuđu nesreću, na tome zarađuju”. Kao najslabiju kariku u cijelom lancu predloženih zakonskih izmjena Horvat vidi Centre za socijalnu skrb, koji su, kaže, zagušeni i samo će biti dodatno preopterećeni.

Tko sluša “Čavoglave”

“Ima ona pjesma ‘Čavoglave’ i kaže ‘Stići će vas naša ruka’, a mi sad imamo situaciju da ljude koji su pobjegli iz Hrvatske upravo zbog ovrha, sada ih po ovim novim izmjenama zakona ruka ta zločinačka stiže po cijeloj EU”, replicirao je Ivan Pernar (Živi Zid).

Horvat mu je odgovorio kako “Čavoglave” ne sluša niti ih ima namjeru slušati, a ne zna “tko će koga stići”.

“Činjenica je da unutar tržišta i financijskog zajedničkog tržišta i prostora EU postoje jedinstvena pravila ponašanja i mislim da je iluzija vjerovati, pored sve tehnologije, da će netko tko je ostao dužan u Hrvatskoj izbjeći plaćanje duga ako pobjegne u Mađarsku”, zaključio je Horvat.

Goran Aleksić (Promijenimo Hrvatsku) rekao je da treba zabraniti ovrhu u slučajevima u kojima postoje nezakonite ugovorne odredbe o promjeni kamatnih stopa. “Treba zabraniti ovrhu nekretnine sve dok postoji takva nezakonita ugovorna odredba”, rekao je Aleksić.

Rasprava o izmjenama Ovršnog zakona prekinuta je oko 13 sati te je proglašena stanka do 15 sati kada se očekuje dolazak premijera Andreja Plenkovića u Sabor i podnošenje izvješća o zaključcima Europskog vijeća

Komentiraj