Korčulani traže provjeru izdašnog državnog i EU financiranja tvrtke Branka Bačića i Miroslava Šeparovića

“Voljeli bismo da se provjeri je li bilo neke vrste pogodovanja i je li sav novac potrošen potpuno namjenski, premda je realno očekivati da svi papiri ‘štimaju’. Radi se o moćnim osobama čiji se utjecaj, po prirodi stvari, u Hrvatskoj ostvaruje i bez njihova izričitog zahtjeva“. To je u novom broju Nacionala rekao jedan od Nacionalovih sugovornika s Korčule, komentirajući činjenicu da je tamošnja tvrtka Blato 1902, u kojoj su najveći dioničari članovi obitelji i bliske osobe predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića te predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, u posljednje tri do četiri godine kroz različite državne i europske potpore dobila najmanje šest milijuna bespovratnih kuna.

Nacionalov novinar Damir Petranović otkrio je kako je najveći broj dionica te tvrtke koncentriran u rukama triju osoba: Bačiću bliskog Ivana Milata, koji je s 11,32 posto vlasništva i predsjednik Nadzornog odbora, potom Bačićeve supruge Željke Bačić (11,23 posto) te Šeparovićeve supruge Marine (10,41 posto), s koje je vlasništvo prije nekoliko godina preneseno na sina Krešimira Šeparovića. Ivan Milat, Marica Bačić i Krešimir Šeparović danas su i članovi peteročlanog Nadzornog odbora, a po informacijama s Korčule, mali dioničari tvrtke nemaju praktički nikakav upliv u donošenje poslovnih odluka.

Blato 1902. samo je 2020. godine primilo čak 3,4 milijuna kuna: iz financijskih izvještaja vidljivo je da su ukupni prihodi tvrtke iznosili 30 milijuna kuna, a dobit 700 tisuća kuna, pa je evidentno da bi bez bespovratnih sredstava njeno poslovanje bilo negativno. U toj godini tvrtka je primila 22 tisuće kuna na ime „programa osnovnih plaćanja“, potom 45 tisuća kuna za „upravljanje rizikom“, 15 tisuća kuna „plaćanje za poljoprivredne prakse korisne za klimu i okoliš“, 3,5 tisuće kuna za „program kvalitete“, 714 tisuća kuna za „restrukturiranje i prenamjenu vinograda“, 12 tisuća kuna za „plaćanja povezana s područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima“, 9,5 tisuća kuna kao „preraspodjelu plaćanja“, 531 tisuću kuna „potpore za krizno skladištenje vina“ i 2,03 milijuna kuna na ime „ulaganja u fizičku imovinu“.

Nacionalovi sugovornici iz Blata na Korčuli, odlično upućeni u tamošnje odnose, upozoravaju da Bačić i Šeparović, po svemu sudeći, jako dobro paze da ne budu uhvaćeni u eventualno neprimjerenim ili nezakonitim pothvatima. „Ali činjenica jest da je njihovoj tvrtki država kupila uljaru, opremila vinariju i dugi niz godina davala velike poticaje za vinograde, kao i niz drugih manjih investicija. Voljeli bismo da se provjeri je li bilo neke vrste pogodovanja i je li sav novac potrošen potpuno namjenski, premda je realno očekivati da svi papiri ‘štimaju’. Radi se o moćnim osobama čiji se utjecaj, po prirodi stvari, u Hrvatskoj ostvaruje i bez njihova izričitog zahtjeva“, rekao je jedan od Nacionalovih sugovornika s Korčule.

Više detalja o znakovitom državnom financiranju tvrtke u vlasništvu obitelji dvojice državnih moćnika, pročitajte u novom broju Nacionala

EKSKLUZIVNO: Šest milijuna kuna u samo 4 godine za poticaj bivšoj korčulanskoj zadruzi u suvlasništvu članova obitelji Šeparovića i Bačića

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]