Karamarkov špijun koji se ubio povezao je Josipu Rimac s ključnim akterom afere Vjetroelektrane

‘OPROSTITE MI ZA OVO ŠTO SAM UČINIO’, pisalo je u kratkoj poruci koju je Toni Matas ostavio na suvozačevu sjedalu. Nacional je detaljno rekonstruirao zadnje sate njegova života i otkrio kako je on spojio Josipu Rimac s Antom Sladićem, poduzetnikom kojem je sređivala poticaj

“Oprostite mi za ovo što sam učinio”, sadržaj je to kratke poruke koju je iza sebe ostavio 49-godišnji Toni Matas, bivši šef zadarskog centra Sigurnosno-obavještajne agencije, koji je u nedjelju prijepodne, kako je prvi objavio portal Nacional.hr, pronađen mrtav, s prostrjelnom ranom glave, u svom vozilu na području Kravlje drage, između Knina i Gračaca. Nacional je detaljno rekonstruirao posljednje sate života Tonija Matasa, kao i razloge zbog kojih se najprije pojavila informacija da je vjerojatno riječ o ubojstvu. Službenu potvrdu o tome je li riječ o ubojstvu ili samoubojstvu trebala bi nakon dovršenog očevida i obdukcije dati policija, a to će biti potrebno dodatno ispitati zbog osjetljive pozicije koju je Matas nekad obnašao, kao i činjenice da je Nacionalu neslužbeno potvrđeno da je pretprošlog ponedjeljka, 15. ožujka, u 11 sati bio u Zagrebu na ispitivanju u USKOK-u vezano uz aferu Vjetroelektrane, u kojoj je osumnjičena bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Osim što je ispitan, Matas je bio podvrgnut i poligrafskom testiranju, a izuzet mu je i sadržaj mobitela. Sve to odvijalo se prije samo nekoliko dana, a uzroke treba tražiti u događajima od prije nekoliko mjeseci.

Nacional je, naime, krajem kolovoza prošle godine otkrio da je Josip Pleslić, poduzetnik kojeg istražitelji USKOK-a smatraju osobom od najvećeg povjerenja Josipe Rimac, na ispitivanju u USKOK-u svjedočio da Josipa Rimac nije djelovala samostalno ni samoinicijativno u nezakonitostima za koje je terete, nego da ju je na ključne sporne aktivnosti potaknuo Toni Matas. Tu je riječ o drugom kraku afere Vjetroelektrane, povezanom s poticajima na državnom zemljištu. Pleslić je konkretno izjavio da je upravo Toni Matas spojio Josipu Rimac s Antom Sladićem, poduzetnikom zbog kojega se trebao mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane uz poljoprivredna zemljišta tako da sa Sladićem povezane tvrtke mogu izvući više državnih poticaja. Pleslić je naveo da je Toni Matas rekao Josipi Rimac kako je Ante Sladić čovjek od njegova najvećeg povjerenja te je zamolio da mu ona pokuša pomoći na svaki mogući način. Osim s poticajima, Sladić je preko Josipa Pleslića tražio i da mu pokuša pomoći oko nekih nekretninskih projekata – prodaje zemljišta u Resniku, imanja u Ondiću, za koje se tvrdi da je bilo u Matasovu vlasništvu, kao i da mu pokuša pronaći investitora za projekt plinske elektrane u Slavonskom Brodu.

Nakon što su istražitelji Plesliću zaplijenili mobilni telefon, mogli su ustanoviti da je Ante Sladić u njegovu imeniku bio upisan kao “Ante Tonijev”, a rekonstruirali su i komunikaciju koju je Pleslić vodio sa Sladićem u razdoblju od 5. ožujka do 13. svibnja preko aplikacije WhatsApp.

Osim s Josipom Rimac, Matas je bio povezan i s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. U vrijeme vlade HDZ-a i Mosta i premijerskog mandata Tihomira Oreškovića, Matas je slovio kao Karamarkov kandidat za preuzimanje funkcije ravnatelja SOA-e. Izvori iz obavještajnih krugova isticali su tada da je Matas lojalan Karamarku, da ih povezuju razna poluprivatna zajednička druženja i da Karamarko preko njega želi potpuno ovladati SOA-om, ali da on za mjesto glavnog šefa SOA-e naprosto nije kapacitiran. S Karamarkom je ostao povezan i nakon toga, a kamera Nacionalova fotoreportera snimila je Matasa u Karamarkovu društvu u lobiju zagrebačkog hotela Sheraton, dan nakon što je Karamarko podnio ostavku na mjesto šefa HDZ-a. Osobe koje su mogle čuti što su njih dvojica razgovarala tvrde da je Matas objašnjavao Karamarku kako za njega u politici nije sve izgubljeno, da se on još uvijek može vratiti u velikom stilu te da bi se moglo početi raditi na pripremi njegove kandidature za predsjednika Hrvatske. Kasnije je Matasov odnos s Karamarkom prolazio i neka turbulentna razdoblja, uspone i padove, ali su se na kraju navodno ipak pomirili.

Toni Matas s bivšim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom 2013. na manifestaciji ‘Zvonimirovi dani’ u Kninu (lijevo) i na sastanku u hotelu Sheraton u lipnju 2016., nakon Karamarkove ostavke (desno). PHOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Nacional

 

Sve te intrigantne epizode iz života Tonija Matasa, krug ljudi u kojem se kretao i milijunski poslovi u kojima je imao interes ako ništa drugo, onda kao posrednik, otvorili su pitanje je li ga netko imao razloga ukloniti kao potencijalno vrlo neugodnog svjedoka.

Tim više što su prve neslužbene informacije također sugerirale da je riječ o ubojstvu. Matas je posljednjih mjeseci bio iznimno uznemiren zbog činjenice da se njegovo ime našlo u kontekstu afere Vjetroelektrane, kao i da se spominje u transkriptima tajno snimanih razgovora Josipe Rimac, a o čemu je prije nekoliko mjeseci pisao Nacional.

Potom su osobe bliske tragično preminulom Toniju Matasu rekle da je on iza sebe ostavio oproštajno pismo pa je time verzija o ubojstvu isključena.

Međutim, Nacional je od dvaju neovisnih izvora sa šireg područja Knina sada doznao da zapravo nije riječ o pismu, već više o poruci. Konkretno, dvjema porukama.

Jedna, već citirana poruka, odnosi se na molbu za oprost zbog čina koji je Matas planirao poduzeti, a druga poruka je zapravo popis najbližih prijatelja kojima se njegov sin može obratiti za pomoć nakon njegove smrti. Izvor koji je neposredno upoznat s okolnostima u kojima je pronađeno tijelo Tonija Matasa za Nacional je opisao:

“Ta poruka bila je pronađena na suvozačevom sjedalu. Riječ je o savinutom listu papira, ne o pismu s kuvertom. Tonijevo tijelo, kao i poruku, pronašla su u nedjelju dvojica njegovih prijatelja. S jednim od njih on je dan ranije proveo skoro cijelo jutro. Najprije su išli na Miljevce kupiti pršut u pršutanu Pletikosa, onda je Matas sam kratko otišao na piće u kafić Square, potom se vratio tom prijatelju doma, popili su rakiju i on je rekao da ide kući jer mu se hladi ručak, da će najprije nešto pojesti, a onda krenuti za Zagreb.”

Matas je potom uistinu otišao doma, ondje se pozdravio sa svojom nevjenčanom partnericom, navodno su čak napravili i nekoliko selfieja, a u jednom trenutku on joj je spomenuo: “Ako se ne vratim…”

Matas je potom obukao odijelo i krenuo svojim automobilom u Zagreb. Barem se tako mislilo. Međutim, umjesto za Zagreb, skrenuo je s glavne ceste i parkirao automobil na ulazu u jedno lovište. Nacionalovi izvori s terena u Kninu tvrde da je namjerno tamo parkirao automobil jer je znao da će ga tamo brzo pronaći. Naime, njega su uistinu u nedjelju prijepodne na tom mjestu pronašla dvojica njegovih prijatelja s kojima je dva dana ranije bio u tom istom lovištu. Nisu, kao što su glasile prve informacije koje su tada došle do Nacionala, bili u lovu, već samo u obilasku lovišta jer su tražili lokacije na kojima će postaviti kamere, vrlo vjerojatno kamere za nadzor divljači na kritičnim lokacijama.

 

Matas je teško podnosio pritisak zbog afere s kojom ga se povezivalo. Pretprošli ponedjeljak dao je iskaz USKOK-u i bio podvrgnut poligrafskom testiranju, a bio je izuzet i sadržaj njegova mobitela

 

“Trebali su i u subotu nastaviti s obilaskom tih lokacija, ali Matas je rekao da mora u Zagreb pa su odustali. Ta dvojica Matasovih prijatelja planirala su u nedjelju nastaviti taj posao, ali su na ulazu u šumu našla njegov automobil i beživotno tijelo”, rekao je jedan od Nacionalovih izvora. Uz Matasa je bila i spomenuta poruka.Kratki sadržaj poruke mogao bi upućivati na to da Matas ipak nije planirao počiniti samoubojstvo ili barem da do zadnjeg trena nije bio siguran hoće li to učiniti ili ne. Više Nacionalovih izvora tvrdi da je on već mjesecima bio prilično labilan, da je bio vrlo osjetljiv na spominjanje svog imena u kontekstu bilo kakvih afera i da je to osjećao kao veliki pritisak koji je iznimno teško podnosio.

S druge strane, neki sugovornici tvrde da, objektivno gledajući, Matas nije imao nekih velikih razloga da bude nesretan ili nezadovoljan svojim životom. Nakon što planovi za njegovo ovladavanje SOA-om nisu uspjeli, postavljen je na mjesto direktora za korporativnu sigurnost unutar Hrvatske pošte, što je bio relativno dobro zaštićen posao, daleko od „svjetala reflektora“, gdje gotovo uopće nije bio izložen propitivanju javnosti, a imao je plaću koja je mogla dosezati 15 tisuća kuna. Da je riječ o osobi koja bi teško mogla izdržati pritisak s kakvim se u svom radu mora nositi šef SOA-e, pokazuje i podatak da je Matas jako loše reagirao kad je Nacional obznanio da je on zaposlen na tom radnom mjestu u Hrvatskoj pošti. Ljude s kojima je bio u kontaktu tada je panično nazivao, kao i kada se potom otkrilo da ima važnu ulogu u aferi Vjetroelektrane.

Međutim, neki od poznanika s kojima se družio nisu primjećivali da je bio nesretan, rekli su da se ponašao uobičajeno i da ničim nije odavao da bi mogao izvršiti takav čin. Drugi su, pak, istaknuli da je Matas od ranije imao i obiteljskih problema, ali da je sve nedavno kulminiralo njegovim uključivanjem u istragu oko afere Vjetroelektrane, kao i narušenim odnosom s Josipom Rimac.

“Njih dvoje bili su jako bliski i Tonija je jako pogodilo to što se između njih dvoje dogodilo. Bio je tužan zbog svega. Znate koliko su bili bliski kad je on nju zvao sestrom, a ona njega bratom. No Josipa Rimac je zamjerila Toniju to što dok je bila u istražnom zatvoru, nijednom nije obišao njezinu djecu”, rekao je sugovornik Nacionala blizak pokojnom Matasu. U konačnici, Matasa je kao protagonista afere Vjetroelektrane prokazao čovjek blizak Josipi Rimac.

 

Komentiraj