KAO IZ BUNARA Je li Ivica Todorić nezakonito usisao 173 milijuna eura i zapečatio ih u Švicarskoj?

Slavonski banovac / Arhiva Nacionala

Slovenski portal Siol objavio je detalje kaznene prijave koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv Ivice Todorića, a iz iz kojih proizlazi da je vlasnik Agrokora nezakonito prisvojio 173 milijuna eura dobiti, izvještava index.hr.

Ta je dobit, prema istražiteljima, prisvojena u razdoblju između 2006. i 2017. godine.

Na prijedlog zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva sud je već osigurao Todorićevu imovinu u Hrvatskoj, piše Siol.

Bivši prvi čovjek Agrokora osumnjičen je za kaznena djela zlouporabe ovlasti u poslovanju, kršenje knjigovodstvenih obveza i krivotvorenje dokumenata.

Popis zamrznute imovine

Zamrznuta mu je sljedeća imovina:

– 25 % udjela u Kulmerovim dvorima, vili s posjedom na sjeveru Zagreba
– nekretnine u rodnom gradu Ivanić Gradu, Kutini i Čazmi
– udio u hrvatskom poduzeću Agrokor Projekti, kojim Todorić još uvijek kontrolira vlasništvo nad Agrokorom, čija je nominalna vrijednost 5.32 milijarde kuna (715 milijuna eura)
– novac na računima u Addiko banci, Zagrebačkoj banci i Kreditnoj banci Zagreb

Ključne sumnje odnose se na pogrešnu prezentaciju bilance Agrokora.

Navodi se niz nepravilnosti. Novac koji je iz matičnog društva Grupe prenesen na povezane i nepovezane osobe prikazivan je u bilanci kao depozit, iako to nije bio. Istovremeno, Agrokor je također lažno objavljivao podatke o obvezama prema dobavljačima, dohodak od dividendi, dobiti i ostalih kategorija u bilanci.

Sve je od investitora i javnosti skriveno uz pomoć revizora iz revizorske tvrtke Baker Tilly Discordia, koja je bilancu i operativni izvještaji Grupe pripremala  u suprotnosti s međunarodnim računovodstvenim standardima.

Prijava otkriva zašto je Agrokor već dugo imao tvrtku Agrokor AG u Švicarskoj. Direktor je bio Todorić, koji je preko nje upravljao raznim izvozno-uvoznim poslovima, ostavljajući proviziju na svom računu.

Istodobno, Todorić, kao prvi čovjek Agrokora, potpisao je u ime Agrokora ugovor kojim je švicarskoj tvrtki posudio skoro 44 milijuna eura. Dio tog novca završio je u Todorićevu džepu, jer su kriminalisti pronašli podatke o povučenih gotovo šest milijuna eura.

Tim novcem koji je povlačio s računa banaka UBS i Credit Suisse Todorić je pokrivao razne troškove. Za osobne potrebe i potrebe drugih članova obitelji potrošio je najmanje 1.6 milijuna eura, milijun funti i 200 tisuća dolara.

Istražitelji su otkrili nedostajanje značajnog dijela poslovne dokumentacije švicarske tvrtke Agrokor AG, piše index.hr.

Komentiraj