Kako je Sanaderova vlada umalo kupila krivotvorenog Renoira

Francuski slikar i jedan od najistaknutijih predstavnika impresionizma Pierre-Auguste Renoir, umro je 3. prosinca 1919. godine. Slikao je život na pariškim ulicama, kazalištu i pučkim zabavištima. Česti su mu motivi kupačica, ženskih i dječjih glava. U čulnom i nagonskom zanosu za ljepote viđenog svijeta slikao je sve do duboke starosti.

Godine 2005. zbila se i velika blamaža u Hrvatskoj vladi tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Na njihovoj adresi na Markovu se trgu pojavio sada već pokojni muškarac koji se predstavio hrvatskim braniteljem. Želio je s državom sklopiti posao. Očito poznavajući sklonost njezina tadašnjeg šefa prema umjetnosti, ponudio je Vladi da od njega otkupi umjetničku sliku slavnoga francuskog impresionista Augustea Renoira “Kupačice”. Cijena je bila prava sitnica – milijun eura. Prodavatelj je uza sliku tada nudio i vrijednu knjigu o liku i djelu francuskog slikara, a druga je strana bila zagrijana za kupnju. U sve se tada uključuje i Ministarstvo kulture, u to vrijeme na čelu s Božom Biškupićem, koje je od prodavatelja preuzelo navodno Renoirovo djelo. Kako bi bili sigurni za što zapravo država daje novac, proslijedili su ga stručnjacima Muzeja Mimara da potvrde autentičnost.

Iz nekog razloga, Mimarini stručnjaci nisu mogli ustanoviti je li riječ o originalu pa su “Kupačice” na kraju proslijeđene policiji na vještačenje. Slika je tako stigla u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’. Poslije obavljena detaljna pregleda slike, vještaci su jednoglasno ustanovili kako je riječ o običnoj krivotvorini.

Komentiraj