JANDROKOVIĆ: “Morat ćemo voditi kampanju na što kreativniji način, izbori će se sasvim sigurno održati”

Predsjednik Sabora i nositelj HDZ-ove liste u 2. izbornoj jedinici Gordan Jandroković u ponedjeljak je iz Koprivnice izjavio da je pojava koronavirusa na teniskom turniru u Zadru ‘nešto nepredviđeno’. U vezi mogućih propusta rekao je da je lako biti general poslije bitke.

“Očito se dogodilo nešto potpuno nepredviđeno. Teško mi je sada procjenjivati je li tu bilo pogreške u smislu organizacije. Kada se nešto dogodi, lako je biti general poslije bitke“, kazao je Jandroković i potvrdio da će društvo „apsolutno“ morati „podnijeti određenu raziku rizika kako bi se očuvalo gospodarstvo“.

Rekao je i da onakvog zatvaranja kakvo je uvedeno na početku epidemije u Hrvatskoj neće biti. “U prvoj fazi nismo znali kakav je virus. Danas vidimo da je smrtnost manja, moguće je živjeti, raditi, zaraditi plaće i mirovine… Prema najavama, kada bi i došlo do drugog vala, ne bi bilo one razine zatvaranja kako je bilo”, rekao je.

“Imali smo nekoliko dana nula oboljelih, a sad ćemo se opet morati prilagođavati novim okolnostima. Morat ćemo voditi kampanju na što kreativniji način. Neće biti velikih skupova, susretat ćemo se ovako s ljudima, vodeći računa o epidemiološkim standardima i zaštiti zdravlja naših građana”, rekao je Jandroković.

Na novinsrsko pitanje nije li se ipak previše požurilo s organizacijom raznih događanja, Jandroković kaže: “Gledao sam danas brojke u Njemačkoj koje su isto u porastu. Moramo se navikavati na novo normalno. Da smo ostali zatvoreni, stalo bi gospodarstvo, ne bismo mogli izdržati potpuno zatvaranje. Nakon što su brojke spuštene na nisku razinu, krenuli smo u otvaranje. To sa sobom nosi određeni rizik, ali sada znamo kako virus funkcionira… Moramo naći balans između života s virusom i normalnog funkcioniranja”.

Veza između izbora i ponovnog jačanja epidemije, kaže, ne postoji. “Vidite da je tu dosta ljudi koji su donijeli bolest izvana. Koliko sam informiran, nema tu puno turista, nego više kretanja između Hrvatske i susjednih zemalja. Ne mislim da smo išli prebrzo. Ne znamo što će se događati najesen, a kad bi izbori bili ugroženi ujesen, onda bismo imali ustavnu krizu”, objasnio je i dodao da održžavanje izbora nije ugroženo.

“Sasvim sigurno će se održati. Ne očekujem da će doći do razbuktavanja zaraze. Očekujem od svih da se odgovorno ponašaju”, kazao je.

Kada su mu novinari rekli da Jandroković i njegovi stranački kolege nisu na propisanoj udaljenosti, odgovorio im je: “Vidim, i kod vas je slično”.

Komentiraj