IZVOZ TALENATA Bili su najtraženiji i dobro plaćeni, a sad masovno odlaze zbog niskih plaća

Autor:

IT stručnjaci

Davor Javorovic/PIXSELL

Iako se posljednje vrijeme puno pisalo o gospodarskoj neizvjesnosti i otpuštanjima u IT i tehnološkoj industriji, još uvijek je jedan od njihovih najvećih izazova zapošljavanje i zadržavanje talenata, piše poslovni.hr.

Potvrđuje to i velika godišnja anketa Skillsofta u kojoj je više od pola IT stručnjaka otkrilo da će donekle (28 posto) i vrlo vjerojatno (25 posto) napustiti radno mjesto u sljedećoj godini.

Prebrze promjene

Kao jedan od glavnih razloga ističu osjećaj nedovoljne plaćenosti, ali i nedostatak prilika za profesionalni razvoj.

S druge strane, IT čelnici ističu da im je kod zaposlenika veliki problem nedostatak vještina jer su tehnološke promjene naprosto prebrze, zbog čega se nužno moraju usredotočiti na stalna usavršavanja.

Problem iseljavanja i IT stručnjaka

Za komentar i rezultate ankete poslovni.hr je upitao stručnjake iz vodećih domaćih IT i tehnoloških tvrtki koji su im otkrili svoja iskustva i predviđanja u pogledu zapošljavanja te otkrili muče li i njih isti problemi kao i IT tvrtke u svijetu.

Željko Medić, IT direktor u Eccos inženjeringu, smatra da je, ako se govori o ljudima koji zaista imaju iskustvo, znanje i volju, osjećaj potplaćenosti realan.

Visoki životni troškovi gorući su problem, a ako uz to još imaju prirodu posla koja traži konstantno ulaganje u osobni razvoj i ulažu puno dodatnih sati rada u unaprjeđenje poslovanja tvrtke, razumljivo je zašto se osjećaju potplaćeno. Kada je riječ o nedostatku prilika za profesionalni razvoj situacija varira od tvrtke do tvrtke. Ne može se očekivati veliki profesionalni razvoj u tvrtki čija je osnovna djelatnost tehnološki jednostavna. Postoje i one tvrtke koje su tehnološki orijentirane, ali ne ulažu dovoljno u profesionalni razvoj IT kadra. Tvrtke moraju postati agilnije, prihvatiti nove tehnološke trendove i automatizaciju kako bi ostale konkurentne i donekle pokrile nedostatak IT stručnjaka”, ističe Medić i dodaje kako se posljedice iseljavanja jako osjećaju i u domaćem tehnološkom sektoru. Veliki broj vrhunskih stručnjaka se odselio i teško je konkurirati velikim, a pogotovo stranim tvrtkama po pitanju uvjeta rada.

“Iz pozicije nekog tko zapošljava vidim problem nedostatka vještina, ali i izostanak motivacije kod kandidata. Motivacija mi se čini kao značajniji problem. Često sam se susretao sa situacijama u kojima se nude mentorstva i školovanja, a očekuje samo znatiželja i volja. Na kraju rezultati svejedno izostaju. Vještine će se steći ako postoji motivacija i želja za učenjem. Veliki je plus kada te tvrtka podržava, ali volja i motivacija za profesionalni razvoj mora krenuti od same osobe”, drži IT direktor u Eccosu.

OPTIMISTIČNI GUVERNER Vujčić očekuje usporavanje inflacije do ljeta i veći gospodarski rast

Kao problem navodi u strukturu školstva jer smo, kaže, jedna od rijetkih zemalja koja predugo vremena nije prepoznala važnost informatike.

“Kod mlađih generacija treba razvijati strast i znatiželju prema istraživanju tehnologije. Tehnologija ne bi smjela biti isključivo izvor konzumerizma”, ističe Medić.

Potražnja za IT stručnjacima nastavit će rasti

Direktor sektora informacijske tehnologije u Setcoru Matija Šinogl kaže kako se hrvatske tvrtke suočavaju s istim problemima kao i one u svijetu. Mnoge tvrtke se, potvrđuje, bore pronaći i zadržati talente, a konkurencija za kvalificirane IT stručnjake je jaka.

“Predviđam da će ovi izazovi u budućnosti biti još i veći jer s digitalizacijom svih aspekata života, potražnja za IT stručnjacima nastavit će rasti. Isto tako, naš se obrazovni sustav ponekad muči držati korak s najnovijim tehnološkim trendovima, što znači da ne proizvodi dovoljan broj kvalificiranih diplomanata. Globalno gledajući, IT tvrtke u Hrvatskoj natječu se za talente s tvrtkama iz cijelog svijeta, što otežava privlačenje i zadržavanje zaposlenika”, smatra Šinogl i napominje kako se domaće tvrtke suočavaju se i s nekim specifičnim izazovima.

“Mnogi talentirani IT stručnjaci napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim plaćama i mogućnostima u inozemstvu, dok su mnoge hrvatske IT tvrtke male i nemaju dovoljno resursa za ulaganje u usavršavanje svojih zaposlenika. Hrvatska još uvijek nema dovoljno razvijenu infrastrukturu za IT industriju, što otežava poslovanje tvrtkama”, procjenjuje direktor sektora informacijske tehnologije u Setcoru.

Što se tiče rješenja za te izazove, kao najvažnije Šinogl navodi povećanje plaća i osiguravanje boljih uvjeta rada.

“Tvrtke se moraju pobrinuti da zaposlenicima nude konkurentnu kompenzaciju i stimulativno radno okruženje. Osim toga, tvrtke moraju kontinuirano usavršavati svoje zaposlenike kako bi im osigurale potrebne vještine i znanje. Na taj se način mogu privući i zadržati talentirani IT stručnjaci u Hrvatskoj. I za kraj, što je isto vrlo važno, Vlada i privatni sektor bi trebali poticati osnivanje novih IT tvrtki u Hrvatskoj. Rješavanje ovih izazova zahtijevat će zajednički trud tvrtki, vlade i akademske zajednice”, smatra Šinogl.

Mlađe generacije žele brže napredovati

Željko Antolić, direktor Upravljanja ljudskim potencijalima u Ericsson Nikoli Tesli, kaže kako je, gledajući hrvatsko tržište rada, primjetan trend usporavanja u smislu broja novozaposlenih IT stručnjaka, no situacija je i dalje dinamična, osobito kad se radi o iskusnim ICT stručnjacima.

“Zaposlenici u IT sektoru su uglavnom mlađe životne dobi, generacija milenijalaca i sve više Z generacija kod kojih je visoko izražena potreba za brzim napredovanjem, učenjem i usvajanjem novih tehnologija. Ta činjenica uglavnom objašnjava postotak zaposlenika koji planiraju u dogledno vrijeme promijeniti trenutni posao”, ističe Antolić.

Ono što je bitno naglasiti je da će se struktura IT stručnjaka u budućnosti značajno promijeniti.

“Danas se još uvijek naglasak stavlja na programske jezike i tehnike programiranja, ali uvođenje novih alata, posebno sve ubrzaniji razvoj i primjena umjetne inteligencije, promijenit će temeljito znanja i vještine koje se očekuju od IT stručnjaka. Generiranje programskog koda će u budućnosti biti uglavnom ili u potpunosti automatizirano te će se potrebe za programerskim poslovima u današnjem smislu, značajno smanjiti. S druge strane, izrazito će porasti potreba za AI & Machine Learning specijalistima, Business Intelligence analitičarima, analitičarima informacijske sigurnosti, Big data specijalistima te specijalistima za digitalnu transformaciju”, otkriva Antolić i napominje kako će samo one tvrtke koje na vrijeme prepoznaju te promjene pa u tom smislu pruže mogućnost razvoja i usavršavanja IT stručnjacima, moći u budućnosti računati da će zadovoljiti svoje potrebe za stručnjacima na tržištu rada.

“Bez kontinuiranog razvoja znanja i ulaganja u unaprjeđenje kompetencija, kako na osobnoj razini tako na razini kompanija, ne može se ostvariti rast u budućnosti”.

Za zadržavanje IT stručnjaka neophodno motivirajuće radno okruženje

Tena Šimon Čolig, rukovoditeljica Upravljanja talentima u A1 Hrvatska, smatra kako gospodarska nesigurnost u IT industriji predstavlja izazov, ali i priliku za rast za one koji su spremni prilagoditi se.

“IT stručnjaci i dalje su traženi, stoga je nužno nastaviti nuditi konkurente plaće i beneficije kako bismo prevenirali odlazak nadarenih IT stručnjaka u potrazi za boljim plaćama i karijernim mogućnostima u razvijenijim zemljama. Kao država i kao sektor vjerujem da itekako imamo što ponuditi u kvaliteti privatnog i poslovnog života, ali financijska higijena s tim mora ići u korak, pod čime podrazumijevam i fiskalne i druge olakšice kao odgovor države. Mogućnost profesionalnog razvoja stoji visoko na ljestvici prioriteta stručnjaka, odmah uz bok konkurentnoj plaći”, kaže Tena Šimon Čolig i dodaje kako su u A1 Hrvatska svjesni da kao kompanija u privatnom sektoru moraju pružiti opcije za učenje novih vještina, pružati prilike za razvoj karijere i preuzimanje novih odgovornosti.

“Tako želimo stvarati motivirajuće radno okruženje, koje onda IT talenti neće tražiti negdje drugdje. Snažno ulažemo u edukacije s posebnim naglaskom na razvoj vještina budućnosti. Naime, obrazovne institucije unatoč snažnim naporima ne stižu proizvesti dovoljan broj studenata s potrebnim vještinama za rad u IT industriji pa je kultura cjeloživotnog obrazovanja nužnost za bilo koju ozbiljnu IT kompaniju i pojedince koji rade u našoj industriji. Iako je ovo dugoročan proces, uz zajednički napor vlade, obrazovnih institucija i privatnog sektora vjerujem da možemo osigurati da je Hrvatska i dalje atraktivno mjesto za rad za naše IT stručnjake”, poručuje rukovoditeljica Upravljanja talentima u A1 Hrvatska.

Suradnja s akademskom zajednicom

Stjepan Sučić, direktor Končar – Digitala, upozorava kako su zelena energetska tranzicija i digitalna transformacija uvelike promijenile dinamiku globalne, pa tako i domaće industrije. Međutim, što se tiče navedenih čimbenika, poput fluktuacije ljudi, nedostatka vještina i nedovoljnih prilika za profesionalni razvoj, oni u ovom trenutku za Končar još ne predstavljaju problem jer je riječ o strateškoj odrednici poslovanja kojoj prilaze sustavno i proaktivno već dugi niz godina.

Otvara li nova tehnologija eru sumorne ili svijetle budućnosti?

“Zahvaljujući bogatoj tradiciji suradnje s akademskom zajednicom, pružamo značajnu podršku visokom obrazovanju vlastitim znanjima i prilikama za učenje u sklopu studentskih praksi, predavanja i laboratorijskih vježbi koje na domaćim fakultetima vode Končarevi stručnjaci. Jedan takav primjer u IT segmentu je svakako kolegij Razvoj programskih rješenja za industrijske IoT-sustave koji se na zagrebačkom FER-u izvodio u suorganizaciji s našim društvom Končar – Digital”, ističe Sučić i navodi kako ulažu iznimna sredstva i napore u dodatni profesionalni razvoj zaposlenika, R&DI i akvizicije putem kojih osiguravaju kompetencije koje su im deficitarne.

Time, kaže, osiguravaju potrebne kapacitete, konkurentnost i položaj atraktivnog poslodavca kao preduvjet za uspješno privlačenje i zadržavanje talenata.

Hrvatska obiluje perspektivnim i sposobnim mladim ljudima, ali i zaista kvalitetnim uvjetima za njihov akademski i profesionalni razvoj. No, na nama poslodavcima je da ih nastavimo poticati na daljnje usavršavanje te podržavati u razvoju na njihovom obrazovnom i karijernom putu. Ako želimo biti oni koji postavljaju tehnološke trendove, onda moramo nastaviti pružati aktivnu podršku obrazovnom sustavu te zajednički stvarati znanstveno-stručni okvir koji će se neprekidno prilagođavati najsuvremenijim zahtjevima tržišta i industrije”, smatra Sučić.

Nedostaju nam usko specijalizirani stručnjaci

Marko Emer, predsjednik uprave tvrtke Elektronički računi, kaže kako u Hrvatskoj generalno nedostaje usko kvalificiranih stručnjaka za različita područja koja treba digitalno transformirati kako bismo ostvarili sve ciljeve nacionalne, odnosno EU strategije digitalizacije do 2030. godine, a samim time i IT stručnjaka.

“Procjenjuje se da u tom sektoru u Hrvatskoj trenutno radi više od 50.000 osoba, što nekome može zvučati puno, ali iz perspektive nas u branši dojam je da nas treba barem još toliko, posebice IT stručnjaka čije kompetencije mogu odgovoriti na potrebe brzorastućeg fintech tržišta”, kaže Emer i navodi kako se već godinama upozorava da bi IT sektor trebao biti jedna od glavnih gospodarskih grana u Hrvatskoj te da bismo, umjesto ljude, trebali izvoziti znanje, a ipak nam se događa da najbolji stručnjaci rade na stranim tržištima jer su im plaće u Hrvatskoj preopterećene velikim davanjima.

“S druge strane, rad preko paušalnih obrta kažnjavan je kao prikriveno zapošljavanje, što je zapravo pokazatelj elementarnog nepoznavanja procesa jer da bi kvalitetno razvio jedan projekt, IT stručnjak najčešće ne može raditi i dodatne poslove za vrijeme njegova trajanja. To sve je utjecalo i na snižavanje kvalitete rada u IT-u jer su, zbog nedostatka ljudi, zaposlenici u IT-u preopterećeni i ‘svaštare’, što im ne ostavlja dovoljno vremena da se profesionalno usavršavaju u onim poslovima koji ih zanimaju. Niže plaće u odnosu na europski prosjek i nemogućnost profesionalnog razvoja u skladu s potrebama tržišta, definitivno su vodeći uzroci gubitka motivacije za rad u IT-u”, ističe predsjednik Uprave tvrtke Elektronički računi.

Postoji mogućnost zapošljavanja novih kadrova

Martina Ferlan, mlađi voditelj razvoja u Atronu, kaže kako se rezultat istraživanja koji najavljuje da će više od pola IT stručnjaka u sljedećoj godini promijeniti posao može se smatrati zabrinjavajućim.

“S druge strane, to isto istraživanje može biti i ohrabrujuće, jer otvara mogućnost zapošljavanja novog kadra. IT tvrtke imaju odgovornost zadržavanja zaposlenika, u onoj mjeri u kojoj je to moguće, radi kontinuiteta poslovanja. U Atronu smatramo da je ključ rješenja za postizanje tog cilja omogućiti zaposlenicima odgovarajuću ravnotežu između privatnog i poslovnog života”, smatra Ferlan.

Razvoj korporativne kulture

Mladen Čorda, voditelj marketinga i PR-a u tvrtki Omega Software, napominje kako je na IT tržištu i dalje velika potražnja za stručnim kadrovima te da je sasvim jasno da je to trajno stanje koje se neće promijeniti.

“IT firme nude veliki broj pogodnosti svojim zaposlenicima, svi zajedno kao industrija maksimalno se prilagođavamo zahtjevima i promjenama na tržištu. Kontinuirano ulaganje u edukaciju i stručno usavršavanje djelatnika, s pozicije Omege, nije ‘benefit’ kojeg nudimo djelatnicima nego temeljni zadatak tvrtke kako bi očuvali produktivnost i cjenovnu konkurentnost na tržištu, tako da je ulaganje u znanje naših djelatnika kontinuirani proces i zajednički cilj tvrtke i njezinih zaposlenika”, kaže Čorda i dodaje kako su razlike među poslodavcima, osobito na razini ponude novom djelatniku, sve manje.

“Kako bi se izdvojili, u Omegi puno ulažemo u employer branding, razvoj korporativne kulture te internu i eksternu komunikaciju. Bitno nam je znati zašto nešto radimo i smjer kuda idemo jer svi mi u konačnici težimo zajedničkom cilju”, ističe Čorda.

Omega od svojih početaka radi na privlačenju novih i zadržavanja postojećih zaposlenika, a unatoč velikim pritiscima, kažu da imaju natprosječne rezultate u zadržavanju djelatnika.

“Osim što nam je stopa fluktuacije ispod prosjeka industrije, uspijevamo pronaći zaposlenike za deficitarna radna mjesta poput poslovnih konzultanata i programera. Duboko smo uvjereni kako Omega ne može biti uspješna tvrtka bez zadovoljnih i uspješnih djelatnika”, konstatira Čorda.

Tvrtke pokušavaju privući  zaposlenike raznim benefitima

Brigita Kovačević, direktorica prodaje i marketinga u Interi, ističe kako je i u njihovoj tvrtki mala fluktuacija te da je velik broj IT stručnjaka kod njih već više od 15 godina.

“Zaposlenik na prvom mjestu kod nas nije floskula, rad na zanimljivim projektima, ugodan prostor za rad, poštivanje privatnog vremena zaposlenika, rad od kuće, njegovanje otvorene komunikacije te mogućnosti raznih edukacija samo su neki od benefita koji naši zaposlenici cijene. Intera je u vrlo kratkom period narasla s 30 na 47 zaposlenika, čak u dijelu zapošljavanja nismo imali prevelike izazove jer smo prepoznati na našem tržištu kao stabilno i kvalitetno poduzeće, s odličnim vlastitim proizvodom Intrix. Mislim da je to sveukupno bitno upravo za zadovoljnog i lojalnog zaposlenika”, smatra Brigita Kovačević.

Mnogi stječu iskustvo u hrvatskim tvrtkama, a onda odlaze u inozemstvo

Arthur Vašarević, Country General Manager CRO/SLO/BiH u tvrtki Schneider Electric, ističe kako razmatranje sadašnjeg stanja u IT industriji otkriva njezinu dinamičnost, ali poziva na zabrinutost jer je 68 posto hrvatskih tvrtki u 2021. godini imalo poteškoće oko zapošljavanja stručnjaka, što nas je svrstalo među 10 najlošije pozicioniranih u ICT sektoru Europske Unije.

“U IT industriji imamo puno mladih osoba koje skupljaju iskustvo i odlaze raditi izvan Hrvatske ili ostaju u domovini raditi remote za strane poslodavce. Tu je glavna problematika, jer država kroz besplatno obrazovanje ulaže u razvoj stručnjaka, a oni kasnije napuštaju državu. S obzirom na visoku potražnju stručnjaka, suočavamo se s izazovom zadržavanja talentiranih pojedinaca zbog konkurentnosti i očekivanja koja imaju od poslodavca.

Odlazak stručnjaka najčešće je potaknut nedovoljnom plaćom i ograničenim mogućnostima za profesionalni razvoj. Istovremeno, IT lideri se bore s nedostatkom vještina među svojim zaposlenicima zbog brzih tehnoloških promjena koje zahtijevaju stalno usavršavanje. Stoga je ključno pružiti pravednu plaću, prilike za napredovanje te kontinuiranu edukaciju kako bi se privukli i zadržali talenti”, zaključuje Vašarević.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.