Iran najavio da se povlači iz dijelova nuklearnog sporazuma

EPA/PRESIDENT OFFICE

Iran je u srijedu objavio da odustaje od nekih obveza koje proizlaze iz nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015., godinu dana nakon što je iz njega izašao Washington, javljaju agencije.

Predsjednik Hasan Rohani o tome je izvijestio veleposlanike velikih sila koje su još uvijek dio tog sporazuma, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije.

Nije pojasnio koje će obveze Iran prestati provoditi, ali je ministar vanjskih poslova Džavad Zarif ranije rekao da će Rohani izvijestiti pet zemalja o pojedinostima svog plana.

Iransko Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost objavilo je pak da će Iran prestati ograničavati rezerve teške vode i obogaćivanja uranija, na što se obvezao u sporazumu.

Rohani je u govoru na nacionalnoj televiziji rekao da tih pet zemalja ima 60 dana da provedu svoje obveze, “posebno u naftnom i bankarskom sektoru”, inače će Iran prestati provoditi i druge obveze.

Cilj sporazuma iz 2015. bio je smanjiti iranske nuklearne ambicije u zamjenu za ublažanje sankcija, ali iransko-američke napetosti narasle su otkad se Washington povukao iz dogovora.

Iranska ekonomija otad je teško pogođena američkim sankcijama na njezin naftni i financijski sektor.

Zarif je naglasio da plan o odustajanju od provođenja dijela obveza ne znači da se Iran povlači iz sporazuma.

“Daljnje akcije Irana bit će u potpunosti unutar nuklearnog sporazuma, iz kojeg se Islamska Republika neće povući”, kazao je Zarif.

“Europska unija i drugi .. nisu imali snage oduprijeti se pritisku SAD-a, stoga Iran.. neće više provoditi neke od svojih dobrovljnih obveza”, dodao je.

Donald Trump se prije godinu dana, 8. svibnja 2018. povukao iz međunarodnog ugovora potpisanog 2015. koji je trebao spriječiti Teheran da proizvede atomsku bombu, ocijenivši ga suviše popustljivim prema Iranu.

Od tada američki predsjednik, na veliku žalost svojih europskih saveznika koji su i dalje privrženi ugovoru, neprestano pojačava “kampanju najvećeg mogućeg pritiska” na iranski režim.

Sjedinjene Države su u utorak objavile da su u Perzijski zaljev poslale nekoliko bombardera B-52 kao odgovor na eventualni iranski “napad”.

Slanje bombardera temelji se na “jasnim nedavnim znacima koji pokazuju da se iranske snage i njezini pristaše pripremaju za mogući napad na američke snage”, istaknuo je Pentagon.

Komentiraj