Infektolog Ivo Ivić: “Zagrepčani očito nisu ništa naučili od Splita”

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić izjavio je u petak za tportal da je za nagli rast broja novozaraženih koronavirusom isključivi uzrok neodgovorno ponašanje građana. Kritike koje je tijekom ljeta slao svojim sugrađanima i Dalmatincima, Ivić sad preusmjerava prema stanovnicima Zagreba. U glavnom gradu, podsjetimo, crni rekordi u broju novooboljelih padaju drugi dan zaredom. U petak je evodentiran 161 novi slučaj.

“Ljudi očigledno ne mare za mjere i upozorenja, ne drže distancu i ne nose maske, evo čuli smo od kolege Šostara da u javnom prijevozu Zagrebu masku ne nosi gotovo nitko. Nismo ni gluhi ni slijepi, vidimo što se događa. Porast zaraženih zato je očekivan i logičan”, rekao je Ivić.

“Ovdje u Dalmaciji imali smo velika okupljanja i fešte pa su brojke skočile kao da smo usred zime. Sada se isto ponavlja u Zagrebu, očito ništa nismo naučili”, kaže Ivić, koji i dalje ističe Istru kao dobar primjer poštivanja preporuka i odgovornog ponašanja.

Dodaje da razvoj događaja u Hrvatskoj ne mora biti dramatičan i da se takav scenarij može izbjeći. Tek treba vidjeti kada će se i u kojem opsegu proširiti virus gripe. Njegova sezona obično počinje negdje u studenome, nešto prije ili kasnije, a vrhunac obično slijedi koncem siječnja i u veljači. “Ako budemo pazili, ne mora biti strašno”, poručio je.

Za razliku od ljetnih mjeseci, kada se broj hospitaliziranih na njegovoj klinici približavao maksimalnom kapacitetu, ovih dana stanje je zapravo mirno: na liječenju se po službenim podacima nalazi 37 oboljelih, dok je dvoje na respiratoru. “To su brojke koje možemo opslužiti, pogotovo jer nemamo previše osoba s teškim simptomima. No, znamo kako to ide: što je više zaraženih, to je više teško bolesnih, hospitaliziranih i na respiratorima. Hrvatska ima solidne kapacitete, ali treba učiniti sve kako ih ne bi morala koristiti do maksimuma”, zaključio je Ivić.

Imamo 457 novih slučajeva, tri osobe preminule, županije objavljuju svoje podatke

Komentiraj