“Imamo nekoliko lanaca koji usklađuju cijene. Gdje je Agencija za tržišno natjecanje? Nigdje, to je za njih preozbiljan zahvat”

Autor:

15.09.2023., Zagreb -Na konferenciji za medije Reformista odrzanoj u Saboru o temi "Nove Vladine mjere" govorili su Natalija Martincevic i Radimir Cacic.

 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Reformista i bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao nove mjere Vlade.

Čačić o snižavanju cijena kaže da je on među mnogima koji su utvrdili da su te cijene već bile i ranije.

“Smisao ovoga je goli politički marketing i svima koji sudjeluju ide u koristi. Vladi ide u korist jer ispada kao da nešto radi, trgovačkim lancima ide u korist jer dobivaju besplatnu reklamu. Ovo je trenutak kada se tržište hladi i kada cijene padaju nakon sezone i svima je ovo odgovaralo”, rekao je.

“Znamo svi da inflacija nije 7,9, nego je na trgovačkoj košarici 17,1. Mi smo drugi najgori u eurozoni, iza Slovačke. Mi smo zakasnili kao uvijek do sada jer smo čekali europske upute i nismo se usudili povući samostalne poteze. A kad kasniš onda ti se to vrati i inflacija se ukorjenjuje”, dodao je.

“Gotov istu situaciju je imala Španjolska i oni su odmah poduzeli mjere i shvatila da ne ovisi o ruskom plinu te sama povukla mjere. Ja sam u to vrijeme bio u vladajućoj koaliciji i govorio limitirajmo energente. I jedno i drugo je kasnije napravilo, ali se kasnilo”, tvrdi.

“To su oligopoli”

Smatra da inflacija nije samo uvezena jer ovisi i o turizmu.

“To su oligopoli, mi imamo nekoliko lanaca koji usklađuju cijene i oni prije sezone cijene malo dignu. Gdje je tu Agencija za tržišno natjecanje? Nigdje, to je za njih preozbiljan zahvat. To traje već niz godina, ali je sada bilo vidljivije”, rekao je Čačić.

Dao je i primjer banaka koje imaju visoke kamate na kredite, ali ne i na štednju. “Direktno se kroz bankarski sustav otimao novac hrvatskim građanima. I mi smo bitno kasnili. HNB je dodatno kasnio. Vlada je trebala samo reći da daju mogućnost da za 4 posto mogu otkupiti njihove kredite. Tog trenutka će sve banke u Hrvatskoj shvatiti poruku”, rekao je Čačić za N1 televiziju.

Ipak, uvjeren je da će inflacija s vremenom pasti.

Predstavnici trgovačkih lanaca stigli na sastanak s Plenkovićem zbog snižavanja cijena

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.