Predstavnici trgovačkih lanaca stigli na sastanak s Plenkovićem zbog snižavanja cijena

Autor:

13.09.2023., Zagreb - Predsjednik VLade RH Andrej Plenkovic primio je u Banskim dvorima predstavnike trgovackih lanaca. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

U Vladi je u srijedu ujutro počeo sastanak premijera Andreja Plenkovića i pet ministara s predstavnicima trgovačkih lanaca vezano uz inicijativu da se cijene određenih artikala vrate na razinu od kraja prošle godine.

Na sastanku su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar financija Marko Primorac, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Nakon razgovora očekuju se izjave sudionika.

U utorak je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović održao sastanke s predstavnicima deset trgovačkih lanaca nakon kojih je izjavio da su svi s kojima je razgovarao spremni podržati vladinu inicijativu smanjenja cijena proizvoda iz potrošačke košarice.

Ideja je, kako je rekao, da se ukupna vrijednost košarice proizvoda, što je dostupno na internetskoj stranicama ministarstva na kojoj se prati kretanje cijena, vrati na razinu od 31. prosinca prošle godine.

Napomenuo je da nisu svi trgovci isti i da svi imaju svoje karakteristike, te će “u okvirima onoga što bude moguće, to biti i napravljeno”.

Dio trgovačkih lanaca, kako je kazao, mora napraviti kalkulacije i interna savjetovanja, a “neki mogu reagirati već od petka”.

Filipović je rekao kako ne vjeruje da će neki od trgovaca izbjeći spuštanje cijena, jer bi time izigrali hrvatske građane, a i trgovcima je u interesu očuvanje kupovne moći građana.

Pojasnio je da nije riječ o skidanju cijena 360 proizvoda, nego o ukupnoj vrijednosti košarice koja će biti vraćena na razinu od 31. prosinca “kod nekih trgovaca koji to mogu napraviti”, a ima i onih koji to neće moći učiniti u potpunosti.

Sastanak trgovaca i predstavnika Vlade zbog snižavanja cijena: “Uvijek postoje mehanizmi ako to ne naprave…”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.