HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

HSLS Radovi u Zagrebu samopromocija gradske vlasti ili rezultat potreba?

U Zagrebu se radovi izvode neplanski, stihijski i improvizacijom i postavlja se pitanje jesu li oni samopromocija gradonačelnika i gradske vlasti ili su rezultat potreba gradskih četvrti, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare HSLS-ov gradski zastupnik Darko Klasić upozorivši kako se često ignoriraju planovi gradskih četvrti o komunalnim akcijama i odluke Gradske skupštine.

Radovi se tijekom ljeta moraju izvoditi, jer je infrastruktura u lošem stanju, no radovi se trebaju planirati, jer to nije kazalište i pozivamo gradonačelnika i gradska upravna tijela da im do kraja godine u provedbi malih komunalnih akcija vodilja budu odluke gradskih četvrti i proračun, poručio je Klasić s gradilišta u Primorskoj ulici.

Upitan zašto je baš ta lokacija izabrana za održavanje konferencije za novinare Klasić je rekao kako je to ogledni primjer prekoračenja rokova za završetak radova. Napomenuo je kako ne želi “coprati”, ali i podsjetio kako je u prošlosti forsiranje rokova na kraju četo rezultiralo “fušerajem”na gradskim prometnicama, a koje uglavnom plaćaju građani Zagreba.

Postoje stotine projekta koji su bili planirani u okviru malih komunalnih akcija u gradskim četvrtima, no nisu realizirani, jer su gradonačelnik i gradska uprava po svome nahođenju u svrhu samopromocije izvodili radove, tvrdi Klasić.

Naveo je kako je, primjerice, osigurano 1,5 milijuna kuna za obnovu Ulice Josipa Šabana, no projekt nije realiziran te 1,1 milijun kuna za uređenje pločnika u Ulici Fraterščica u kojoj je od 1200 metara uređeno samo 400 metara. Nedovršeno je uređenje kina Kalnik, a Ulica grada Mainza  već drugu godinu je planirana za obnovu, ali nije došla na red, kazao je Klasić.

S druge strane ad hoc se saniraju Ulica Črnomerec od Ilice do Krčelićeve ulice, što je apsurdno jer nije u tako lošem stanju, no tražena izgradnja kružnog toka još nije izgledna, rekao je Klasić.

Izgradnja komunalnih priključaka je veliki infrastrukturni problem jer gotovo 90.000 građana odnosno 10 posto stanovništva još nema  riješeno pitanje vodovoda i kanalizacije i na tome tragu se ništa ne događa. Cijela podsljemenska zona i prigradska naselja bi trebala imati prioritet, smatra Klasić i naglašava kako se tek nakon uređenja komunalne infrastrukture “može ići šminkati grad”.

Komentiraj