Hrvatska udruga za medicinsko pravo reagirala na kažnjavanje liječnice

Iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo u utorak su priopćenjem reagirali na kažnjavanje liječnice obiteljske medicine, čiji je pacijent pod utjecajem droge skrivio tešku prometnu nesreću na naplatnim kućicama sv. Helena 11. srpnja ove godine.

Njihovo priopćenje u nastavku Vam prenosimo u cijelosti:

“Postupanje represivnih policijskih i pravosudnih tijela u slučaju liječnice drogiranog vozača koji je skrivio nestreću na naplatnoj postaji autoceste kod Svete Helene apsolutni je poraz tzv. pravne države i dokaz da je ovako postavljeni državni sustav ništa drugo nego, slobodno možemo kazati, maćeha zdravstvenom radniku.

Nezamisliva je brzina reakcije policijskih službenika te suda u procesuiranju i sankcioniranju liječnika u predmetnom slučaju, ali i nezainteresiranost i tromost istog aparata kad se određena kaznena i prekršajna djela svakodnevno i u tolikoj mjeri i obimu čine protiv zdravstvenog radnika na uštrb pacijenta i zdravstvenog sustava u cjelini.

Postavlja se pitanje je li uopće, sad nam se već čini, samo prikrivena floskula inače Ustavom RH utvrđena vrijednosna kategorija zdravstvena zaštita i njen nositelj i ima li smisla i logičnog utemeljenja u ovako postavljenim vrijednosnim parametrima, odnosno postoje li i hoće li zaista više postojati u RH liječnika i zdravstvenih radnika koji će moći i dalje entuzijastički obavljati svoj posao te usporedno tome otrpjeti ovakve i sve druge u posljednje vrijeme javnosti dobro poznate svakodnevne sustavne udarce društva na svim razinama vlasti.

Malo je reći kako je nevjerojatno da se zakonska norma odredbe članka 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ovako paušalno i potpuno krivo tumači i provodi od strane policije ali i samog suda.

Začuđuje nepoznavanje ili zanemarivanje istih tih tijela odredbi drugih relavantnih zakonskih akata, poglavito Zakona o liječništvu , Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i Zakona o zaštiti prava pacijenata, koji su ovakvim postupanjem policije i suda aposlutno bile neprimjenjene i slobodni smo naznačiti i prekršene. Od instituta pretrage liječničke ordinacije koja se smije i može obaviti samo u određenim slučajevima i pod jasno utvrđenim okolnostima (sumnja u postojanje kaznenog dijela), kao i instituta liječničke tajne i zaštićenosti medicinske dokumentacije. Nejasno je kažnjavanje liječnika zbog neinformiranja, a prema pisanjima medija radi se o slučaju osobe koja je godinama evidentirana kao ovisnik, a koju činjenicu su nedvojbeno znali ili trebali već prije znati policijski službenici i bez posebnih specijalnih naknadnih tzv. dojava i obavijesti od strane kažnjenog liječnika.

Strašno je kako se ovakvim evidentno kontinuitetom diskreditacije zdravstvenog radnika istog dovodi u stanje beznađa i straha pogavito od sustava i od tijela koji su ih prioritetno dužni štititi u obavljanju zdravstvene djelatnosti kao ustavne kategorije. S druge strane ne pružanjem temelja sigurnog rada kao i primjerenog matrijalnog statusa, sustav sve više udaljava zdravstvenog radnika od još uvijek isključivo samoprijegornog i entuzijastičkog obavljanja zdravstvene djelatnosti i pružanja zdravstvne skrbi.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo ovim putem apelira na cjelokupni sustav i nadležna tijela da prestanu biti maćeha zdravstvenom radniku, te da mu kao nositelju ustavne kategorije konačno omogući siguran i zadovoljan rad na dobrobit svih pacijenata i građana RH.

U predmetnom procesu ključnu ulogu moraju imati i nadležna strukovna udruženja, komore i profesionalne udruge koje se trebaju znati nositi s teretom samočuvanja vlastitih pozicija te potrebom zajedničkog djelovanja i izbjegavanja prozivanja i pozivanja odgovornosti ili prebacivanja krivnje na druge zdravstvene radnike radili oni na bolničkoj ili primarnoj razini ili u državnom ili privatnom sektoru.

Zajedničkim djelovanjem predmetnih asocijacija sustavu državne vlasti se može pokazati da zdravstveni radnik i zdravstvena djelatnost mora imati posebno mjestu u društvenom poretku te da institucije državne vlasti moraju konačno percipirati zdravstvenog radnika kao posebu vrijednost i jednog od temeljnih stupova društva i države”, stoji u priopćenju.

Komentiraj