Hrelja: Božićnice umirovljenicima nisu kupovina glasova

Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja izrazio je u četvrtak zadovoljstvo time što je Vlada reagirala na njihovu inicijativu o božićnici umirovljenicima, odbacivši tvrdnje da se radi o kupovini glasova te je najavio da će u idućem mandatu inzistirati na tome da umirovljenici imaju božićnicu svake godine.

“Zadovoljan sam da je Vlada reagirala na inicijativu HSU-a o božićnici umirovljenicima i to je novac koji je ostao od obeštećenja u umirovljeničkom fondu. Radi se o tehničkoj izmjeni, a ne dramatičnoj izmjeni tog zakona kojim se omogućava da se izvrši isplata božićnice po kriterijima koji će utvrditi Vlada svojom odlukom. Naš je prijedlog da to bude socijalni princip – da oni s najmanjim mirovinama dobiju najveću božićnicu”, rekao je Hrelja uoči sjednice Vlade.

 

  • Na pitanje kako to da je njihova ideja prošla sad kad su izbori, Hrelja je odgovorio da prije tri mjeseca nisu imali saznanje o stvarnom stanju novca u umirovljeničkom fondu.

 

 

Najavio je da će se napraviti rang lista, pa bi tako umirovljenici do tisuću kuna mirovine, pretpostavlja Hrelja, mogli dobiti 300 kuna božićnice, a što će mirovine biti više, kaže, to će se iznos božićnice smanjivati.

“Pokušavaju nam sada reći da kupujemo glasove, međutim to je naša stara ideja i nismo nikada odustali od ideje da bi hrvatski umirovljenici trebali dobiti božićnicu po modelu koji imaju Slovenci. Naime, oni dobivaju regres na način da na regres i jubilarne nagrade radnici plaćaju doprinose i stvara se fond novca, odnosno određeni dio novca iz kojih umirovljenici po socijalniom kriteriju dobiju regres. Mi smo se opredijelili za božićnicu i inzistirat ćemo u sljedećem mandatu da u pregovorima sa socijalnim partnerima pokušamo urediti taj sustav da umirovljenici imaju božićnicu svake godine”, najavio je predsjednik HSU-a.

Na pitanje kako to da je njihova ideja prošla sad kad su izbori, Hrelja je odgovorio da prije tri mjeseca nisu imali saznanje o stvarnom stanju novca u umirovljeničkom fondu.

“Znamo da to ne možemo tražiti iz proračuna, ali smatramo da je u redu, korektno i ispravno da ono što je ostalo od obeštećenja, a radi se o novcu onih koji su umrli bez nasljednika i onih koji su dobili male iznose u obračunu obeštećenja i nikad se nisu javili, da se podijeli svim ostalim umirovljenicima”, kazao je Hrelja.

Prijedlog odluke još nije gotov pa, kaže, ne zna hoće li će apsolutno svi umirovljenici dobiti božićnicu te je najavio da će to znati početkom slijedećeg tjedna.

Komentiraj