Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravilo je u srijedu reakciju policije, koja je privela osobu koja je putem društvene mreže poslala uvrede i prijetnju smrću Nataši Božić Šarić nakon zadnje emisije “Točka na tjedan” u programu N1 televizije, te je upozorilo na slične prijetnje kolumnistu Jutarnjeg lista Jurici Pavičiću.

U emisiji, nakon koje je uslijedila prijetnja Božić Šarić, razgovaralo se o presudi generalu Slobodanu Praljku za ratni zločin, njegovom samoubojstvu u sudnici i o tome treba li mu oduzeti odličja. Pavičić je primio prijetnje nakon teksta o minuti šutnje za Praljka u Hrvatskom saboru.

HND očekuje da će osoba koja je novinarski prijetila smrću biti kazneno prijavljena i adekvatno kažnjena, a očekuje reakciju policije i na prijetnje smrću novinaru Pavičiću.

“To je već 41. napad na novinare u Hrvatskoj u nepune četiri godine, uključujući i prijetnje smrću, fizičke napade, pa i pokušaje ubojstva. Pravosudni postupak završen je u samo nekoliko slučajeva i to uvjetnim osudama”, podsjeća HND u priopćenju.

Novinarska udruga najavljuje da će i o ovom slučaju obavijestiti međunarodne organizacije.

“Sloboda izražavanja je elementarno ljudsko pravo zaštićeno dokumentima Europske unije, a samim time i dodatno zaštićeno, posebno u kontekstu medija. Od policije, DORH-a i sudova i dalje tražimo promptno i efikasno djelovanje, a političare podsjećamo da je njihovo ignoriranje napada na novinare nedopustivo i opasno”, poručuje HND.

Komentiraj