Stanovnike Velike Gorice i  ove zime šokirali su iznimno visoki računi za grijanje i dok velikogorički HDZ  za tu situaciju krivi SDP-ovu Vladu Zorana Milanovića koja je, kako tvrde, oduzela gradovima pravo odlučivanja o cijeni grijanja, gradski SDP krivca vidi u HDZ-ovom gradonačelniku Draženu Barišiću za kojeg smatraju da osam godina nije ništa učinio po tom pitanju.

“I ove zime HEP toplinarstvo šokiralo je Velikogoričane iznimno visokim računima za grijanje. Na žalost, posljedica je to sramotne i nepravedne odluke SDP-ove Vlade Zorana Milanovića koja je gradovima, pa tako i Velikoj Gorici, oduzela pravo odlučivanja o cijeni grijanja, prepustivši građane samovolji HEP Toplinarstva”, priopćio je HDZ Velike Grorice, izrazivši nadu da će se s novim direktorom HEP-a i novom Vladom pronaći rješenje za Velikogoričane.

Od nove hrvatske Vlade, ističe HDZ Velike Gorice, očekujemo što žurnije zakonske izmjene i povratak prava gradovima da odlučuju, odnosno odobravaju promjene cijene toplinske energije, a od HEP-a pravedne izračune i formiranje cijene koja će odgovarati realnim potrošnjama, a ne plaćanjima gubitaka te početak realizacije projekta centralizacije sustava.

Gradska organizacija SDP-a, s druge strane, problem visokih cijena grijanja u Velikoj Gorici vidi u visokim ulaznim troškovima, odnosno u cijeni goriva koje se koristi za grijanje, ali  i višegodišnjem ignoriranjem tog problema gradskih vlasti.

“Na području Grada Velike Gorice nalazi se 13 izdvojenih HEP-ovih pogona za grijanje koji kao gorivo koriste lož ulje, izuzetno skup energent.  Toga je svjesna i sadašnja gradska vlast Velike Gorice, ali umjesto da rješava problem, ona ga još uvijek ‘studira’, odnosno već godinama obećava da će nešto poduzeti. Do sada nismo vidjeli što”, priopćio je velikogorički SDP.

Pritom u SDP-u naglašavaju da se  problem grijanja stanova spojenih na HEP Toplinarstvo u Velikoj Gorici ne može  riješiti razdjelnicima topline, koje je, kako navode, bio spreman sufinancirati sadašnji gradonačelnik Dražen Barišić,  ali ni njegovim praznim obećanjima.

Gradski SDP podjeća da je  gradonačelnik Barišić dolaskom na vlast u Veliku Goricu distribuciju plina prepustio  Gradskoj plinari Zagreb koja je dobila koncesiju na 20 godina za distribuciju plina, te ističe da je problem što koncesijski ugovor ne sadrži razvojnu komponentu plinske mreže.

“Paralelno s ovim, gradonačelnik Barišić je još 2010. godine obećao plinofikaciju toplana. Dakle punih sedam godina gradonačelnik Barišić obećava smanjenje računa grijanja i plinofikaciju toplana. I do sada, od toga ništa. 2012. je izjavio da će od HEP-a tražiti i smanjenje tzv. instalirane snage i da će tražiti sudjelovanje u financiranju razdjelnika topline. Gradonačelnik Barišić stalno od nekoga nešto bezuspješno traži, a građanima Velike Gorice servira besplodna obećanja”, priopćio je gradski SDP.

Na najavu Barišića da će inicirati promjenu zakona kako bi se  regulirale cijene i onemogućila samovolju HEP-a, SDP  odgovara da se kao zastupnik u Hrvatskom saboru nije baš iskazao te u godinu i pol dana mandata raspravljao nula puta.

Komentiraj