Habulin: “I predstavnik HDZ-a složio se sa zabranom ustaškog znakovlja”

I predstavnik HDZ-a složio se s prijedlogom zabrane ustaškog znakovlja, izjavio je za nacional.hr u petak navečer predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SAB) Franjo Habulin.

Izjavio je to govoreći o sastanku u Židovskoj općini Zagreb (ŽOZ) u petak, na kojemu je “većina klubova zastupnika, uključujući i vladajuće, podržala inicijativu da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u proceduru zakona kojim bi se zabranilo ustaška obilježja i veličanja zločinaca.”

ŽOZ: “HDZ i antifašistička oporba u Saboru spremni zabraniti ustaška obilježja”

U izjavi za nacional.hr, Habulin je kazao kako je na sastanku bio jedan član Kluba zastupnika HDZ-a iz Varaždina, koji se složio s prijedlogom. Sudjelovali su, kazao je, predstavnici svih parlamentarnih stranaka osim Domovinskog pokreta i Mosta, kao i predstavnici naroda žrtava NDH te SAB-a. Ukupno je bilo “trinaest ili četrnaest sudionika”, kazao je Habulin.

“Naći ćemo se još jednom prije nego se krene u pokretanje inicijative u Saboru. Još ćemo raspravljati”, kazao je objasnivši kako će svi sudionici sastanka iznijeti svoje primjedbe na prvotni prijedlog.

“Takve odredbe imaju i neke europske države, poput Njemačke, Austrije i Italije. Nijemci su nam poslali njihov Kazneni zakon, u kojemu su, u članku 86, na 84 stranice detaljno razradili što se i kako zabranjuje. Njima se ne može dogoditi da policija i sudstvo ne znaju kako postupiti”, kazao je Habulin, dodajući da u Hrvatskoj ne treba prepisati njemačke odredbe, nego ih iskoristiti “kao iskustvo”.

On drži da i u Hrvatskoj treba dopuniti Kazneni zakon. “Ono što je suprotno Ustavu nije prekršaj, nego kazneno djelo. Prijedlog treba pripremiti tako da se zna kako policija postupa u kojoj situaciji, kao i da imamo jasne smjernice za pravosuđe kako bismo dobili ujednačenu sudsku praksu, a ne ovo što imamo danas. Dakle, trebamo ujednačeno postupanje policije i ujednačenu sudsku praku”, kazao je Habulin.

Naglasio je kako prijedlog zakona i njegovu inicijativu u Saboru treba temeljito pripremiti. “Treba razgovarati s još nekim ljudima u HDZ-u”, kazao je, dodajući kako “ne zna” je li premijer Plenković obaviješten o inicijativi. “Ako je njegov član Kluba bio na sastanku, postoji mogućnost da jest. Ali, ne znam. Ja s Plenkovićem o tome nisam razgovarao”, kazao je, i dodao kako misli da ni predsjednik Republike Zoran Milanović nije bio obaviješten o sastanku.

“Ne gajimo iluzije. Krenuli smo u ozbiljan posao. Nije nam stalo do medijske buke, nego do toga da uspijemo”, zaključio je Franjo Habulin izjavu za nacional.hr.

 

Komentiraj