GROMOBRAN KORUPCIJE Glavašević: Samo čekamo Plenkovićevu izjavu da je ‘odradio svoju dionicu’

Autor:

02.05.2024., Zagreb - Izjave za medije kandidata na listi za Europski parlament Bojana Glavasevica koji je komentirao najnovija uhicenja u aferi Geodezija. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Neva Zganec/PIXSELL

Nezavisni kandidat na SDP-ovoj listi za EU izbore Bojan Glavašević u četvrtak je poručio da se iz uhićenja u ‘aferi Geodezija’ vidi što je u korijenu HDZ-a te očekuje Plenkovićevu izjavu da je ‘odradio svoju dionicu’, samo je pitanje tko će je staviti pred njega – EPPO ili netko drugi.

„Danas smo u akciji EPPO-a vidjeli što je u samom korijenu HDZ-a. Ministrica je na svojoj ‘presici’ rekla da nije imala nikakvih saznanja, ograđuje se na sve moguće načine i pokušava minorizirati cijelu situaciju kada kaže da je u pitanju jedan djelatnik, a zapravo prikriva činjenicu da je to jedan dužnosnika ministarstva, kojega je ona predložila”, rekao je Glavašević na konferenciji za novinare.

Time, kaže, pokušava umanjiti aferu i u potpunosti iznosi neistine.

“Svakome tko razmišlja u ovakvoj situaciji podržati HDZ-ovu većinu u Hrvatskom saboru nakon ovih izbora, mora biti jasno da podržava upravo ovakvu vrstu kriminala i štićenja kriminala, kao i onoga što Laura Kovesi naziva dimnom zavjesom i to je ono što smo danas vidjeli na djelu”, poručio je Glavašević.

EPPO OBJAVIO DETALJE Uhićen bliski suradnik Nine Obuljen, primio je mito 39.000 eura. Pao i bivši dekan i profesor s Geodetskog fakulteta!

Da nije bilo eu novca ne bi bilo ni nadležnosti EPPO-a

Ministrica je, kako je ustvrdio, iznijela takvu bjesomučnu količinu neistina na svojoj presici i u potpunosti izbjegla spomenuti činjenicu da portal Telegram i novinarka Dora Kršul već godinu dana rasvjetljava detalje ovoga što se događa, a to je nevjerojatna krađa nakon dva najgora potresa u našoj povijesti. “Ako su u stanju krasti na tome, možete samo zamisliti što su još u stanju krasti”, dodao je.

Ustvrdio je i da ministrica u ovom slučaju apsolutno ima političku odgovornost, a ima li i kaznenu odgovornost, to će se još pitati Lauru Kovesi, Tamaru Laptoš i EPPO. Neistina je, kaže, i da nije bilo europskih novaca jer vidimo da je bilo nekoliko desetaka tisuća eura iz Fonda solidarnosti, jer da nije, ne bi bilo ni nadležnosti EPPO-a.

„Ministrica je danas iznijela strašan vodopad neistina i bezočna je laž, što je danas rekla, da nikada nisu sporili nadležnost EPPO-a. I premijer i ministrica su imali ‘presice’ na kojima su napadali EPPO kao instituciju i njihovu nadležnost. Sada je to ‘vađenje’ ministrice koja praktički želi prikazati kao da je cijelo vrijeme pomagala, surađivala, poticala istragu, a činjenica je da je novinare i medije koji su o tome progovarali napadala aktivno do te mjere da je morala reagirati Europska federacija novinara”, istaknuo je.

Ministrica je, kazao je, možda surađivala s EPPO-om i drugim organima kada je voda došla do grla, ali prije toga je učinila sve da politički opstruira bilo kakvu istragu i uvid hrvatske javnosti u to što se događa.

Plenković je gromobran za korupciju

Smatra da je ovo problem i za Andreja Plenkovića samim time što postoji politička, zapovjedna odgovornost ministrice, a možda i kaznena, jer je od svih svojih ministara i ministrice najviše štitio upravo Ninu Obuljen. On je bio gromobran za svu korupciju koja je se događala u posljednjih osam godina i za sve ljude koji su jedan po jedan odlazili, najčešće upravo zbog tih razloga, ocijenio je.

„Ako Obuljen ima političku odgovornost, apsolutno je ima i Plenković. No, to ulazi u kategoriju onoga što sam za njega već rekao – Andrej Plenković je bivši, samo pitanje je trenutka kada i kako. Čekamo onu izjavu da je odradio svoju dionicu, samo je pitanje tko će staviti pred njega taj tekst, EPPO ili netko drugi”, zaključio je Glavašević.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.