Grlić Radman u službenom posjetu Albaniji i Sjevernoj Makedoniji

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u ponedjeljak će posjetiti Albaniju i Sjevernu Makedoniju, dvije države koje se nadaju uskoro otvoriti pristupne pregovore s Europskom unijom.

U ponedjeljak, tijekom posjeta Albaniji, ministar će se sastati s albanskim šefom diplomacije Gentom Cakajom, te s predsjednikom Ilirom Metom, najavljeno je iz MVEP-a.

U priopćenju se dodaje da će u ponedjeljak poslije podne Grlić Radman posjetiti Skoplje gdje će se sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, a potom s ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim.

Predviđeni su i sastanci s potpredsjednikom vlade za europska pitanja Bujarom Osmanijem te predsjednikom tehničke vlade Oliverom Spasovskim.

Europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi rekao je ovaj tjedan da bi EU mogla otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom za nekoliko tjedana jer su obje zemlje dobro napredovale u pripremama.

Francuska, koja je blokirala otvaranje pregovora s Tiranom i Skopljem u listopadu prošle godine, kazala je ranije ovaj mjesec da bi pregovori s tim zemljama mogli početi kada bi im Europska komisija u ožujku dala pozitivnu ocjenu.

Varhelyi je kazao da Komisijino izvješće, koje bi trebalo biti objavljeno idući tjedan, ohrabruje.

Pariz se bio usprotivio otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, smatrajući da bi prije toga trebalo reformirati pregovarački proces.

Komisija je stoga ovaj mjesec predložila reforme pregovaračkog procesa na tragu francuskog prijedloga iz studenoga, koje državama članicama daju veći utjecaj na proces i omogućuju njegovo lakše zaustavljanje ili prilagodbu te zamrzavanje europskih sredstava. Pregovori obično traju više godina.

Komentiraj