Grad Beč

Godišnje iz bečke gradske kompostane izađe 40 tisuća tona biokomposta

Proljetno vrijeme izmamilo je i prve vrtlare pa tako i bečke.

Bečka služba za gospodarenje otpadom također je spremna za nadolazeću vrtlarsku sezonu te od kraja veljače na svim gradskim odlagalištima otpada nudi biokompost iz vlastite proizvodnje.

Kompost koji građani već godinama mogu kupiti po istim pristupačnim cijenama od 3 eura za vreću od 18 litara i 5 eura za vreću od 40 litara potječe od 100 tisuća tona biološkog otpada koji se godišnje prikupi u preko 80 tisuća kontejnera za biootpad te od lišća i drugog zelenog otpada prikupljenog u gradskim parkovima.

Bečki kompost ne sadrži treset, a u najvećoj europskoj kompostani na otvorenom u Lobau godišnje se proizvede između 40 i 45 tisuća tona takvog komposta vrhunske kvalitete.

O kvaliteti proizvedenog komposta svjedoči i činjenica da je bečkoj kompostani 2015. godine dodijeljena europska oznaka kvalitete ECN-QAS, čime je Grad Beč postao prvim europskim glavnim gradom koji proizvodi kompost u skladu s ECN smjernicama i uzor je svim europskim postrojenjima ovog tipa.

Strojeve koji se koriste u procesu proizvodnje komposta također pokreće ekološki prihvatljivo gorivo tj. biodizel za čiju se proizvodnju koriste ostaci starog ulja i masti koje građani zbrinjavaju na bečkim odlagalištima.

Osim tog, proizvodnjom i prodajom komposta u istom gradu skraćuju se i transportni putovi, što dodatno smanjuje zagađenje okoliša.

Drugi pokazatelj kvalitete bečkog komposta je i velika potražnja. U Gradu Beču se godišnje proda 40 tisuća vreća ove zemlje, a od 2009. godine do danas prodano ukupno 200 tisuća vreća ovog visokokvalitetnog komposta.

Bečka služba za gospodarenje otpadom proizvodi odličan biokompost
Bečka služba za gospodarenje otpadom proizvodi odličan biokompost

Komentiraj