Glas poduzetnika: “Treba regulirati rad nedjeljom, tako da Zakon definira da se rad nedjeljom plaća 30 do 50 posto više”

Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika komentirao je za N1 najave premijera da će ukinuti obvezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori za male poduzetnike, a osvrnuo se i na najavu zabrane rada nedjeljom.

“Tražimo smjenu ministra Ćorića, činovnik koji nas stalno vrijeđa”

Govoreći o izjavi ministra Tomislava Ćorića, da su zahtjevi Udruge Glas poduzetnika o otvaranju svih djelatnosti 15. svibnja, “još jedna glupost gospodina Bujasa”, Oreščanin je rekao.

“Ja mislim da je Ćorić i na ovaj način pokušao dokazati da mi s punim pravom tražimo njegovu smjenu. Ovakvo ponašanje ministra prema udruzi koja okuplja 17 tisuća poduzetnika je neprimjereno”, kaže Oreščanin.

“Tužno je da ta tema nema nikakve veze s ministrom Ćorićem. Umjesto da nam pomaže, što je njegov posao kao činovnika koji je zadužen za to, on koristi svaku priliku da nas vrijeđa”, nastavio je s iskazivanjem nezadovoljstva ministrom gospodarstva.

UGP je, podsjetimo, ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću poslala dopis u kojemu traže da se sve zatvorene djelatnosti otvore 15.svibnja.

Na temu datuma kada će otvoriti djelatnosti koje zbog pandemije koronavirusa trenutno ne rade, Oreščanin kaže:

“Nakon više od godinu dana krize i lockdowna naše je mišljenje da 15 dana neće činiti razliku. Sve te djelatnosti su na kraju snaga, prijevoz, event industrija, ugostiteljstvo… Ako dođe do otvaranja 1.6. to ne znači da će sve biti puno. To su polagani koraci koji će kroz neko vrijeme dovisti do normalne situacije.”

“Bitno je da država konačno uvaži obeštećenje djelatnosti koje 15 mjeseci nisu poslovale. Danas su zabilježeni neki pomaci da bi to moglo biti”, istaknuo je.

Zalagat će se za reguliranje rada nedjeljom, kao i za ukidanje članarina HGK

Premijer je najavio da će odmah nakon izbora regulirati pitanje rada nedjeljom.

“To je nešto što smatramo da se ne treba rješavati na taj način. Treba regulirati rad nedjeljom, ali na način da ZOR definira da se rad nedjeljom plaća 30 do 50 posto više”, smatra Oreščanin.

“Mi smatramo da se to ne treba definirati za trgovinu kao jednu djelatnost, zato što postoje mnoge djelatnosti koje rade nedjeljom”, kaže.

“Ovo je sad na nivou toga da je premijer dao izjavu. Ako to krene u zakonsku proceduru mi ćemo se angažirati kao i prije prošlih izbora. Mi naš stav imamo i za svoj stav ćemo se zalagati jer riječ je o gospodarstvu RH”, govori.

Tko je zaslužan za ukidanje obveznog članstva malih poduzetnika u HGK?

UGP pohvalila se time, a Dario Hrebak smatra da je to njegov politički uspjeh, uspjeh HSLS-a.

“Mislim da i Hrebak i sve stranke u parlamentu koje su podržale naš inicijalni zahtjev imaju zasluge, ali smatram da i udruga poduzetnika ima zasluge za to jer to je nešto što smo mi pokrenuli prije godinu dana, bili smo vrlo sustavni u medijima, napravili kampanju za ukidanje parafiskalnih nameta koju je potpisalo 25000 ljudi. Da nije bilo našeg pritiska, ne bi se ovo desilo”, kaže.

“Ono što bih htio reći je da je ovaj zakon samo djelomično ono što smo tražili, a to je da je članstvo u HGK bude dobrovoljno, ali i ovo je dobar korak”, govori.

“Ono što je najvažnije u premijerovoj izjavi je to što je rekao da će morati poslovanje HGK racionalizirati. De facto je priznao da je tamo bilo 350 uhljeba bez svrhe i funkcije. Očekujemo da se ta komora u potpunosti depolitizira, da na čelu ne budu ljudi sa sumnjivim diplomama sa sumnjivih sveučilišta koji su postavljeni od strane politike, nego netko tko je stranački neutralan i uhodan u poduzetničkom i gospodarskom životu Hrvatske, a očekujemo i takvog ministra gospodarstva”, zaključio je Oreščanin.

Komentiraj