Kultura
Decoration icon

Josef Radetzky

Evo tko je bio grof u čiju čast je Strauss skladao ‘Radetzky marš’

Autor:

Wilkipedia/Public domain

Na spomen imena Radetzky mnogi će odmah pomisliti na taktove svjetski poznatog Straussova ‘Radetzky marša’ koji se uvijek na opće oduševljenje publike izvodi na balovima i koncertima. Ipak, mnogi se neće odmah sjetiti da je ta skladba dobila ime po jednom od najslavnijih i najpopularnijih austrijskih vojskovođa, maršalu Josipu Radetzkom, punim imenom Johann Josef Wenzel Anton Franz Karl, grof Radetzky von Radetz, rođenom 2. studenoga 1766. u Trebnicama u Češkoj. Josef Radetzky se rano priključio austrijskoj vojsci. Služio je u Turskom ratu pod vojskovođom Loudonom i u Nizozemskoj pod Lacyem tijekom prvih godina francuske revolucije.

Njegova je hrabrost od početka bila neupitna pa je vrlo brzo napredovao u vojnoj službi tijekom napoleonskih ratova. Godine 1809. stekao je čin podmaršala i ušao u austrijski glavni stožer. Kronično prazna carska blagajna onemogućila mu je da reformira vojsku. Radetzky je kao načelnik stožera imao velik utjecaj na vođenje ratnih operacija. Zajedno sa savezničkim vladarima ušao je u Pariz i sudjelovao u radu Bečkog kongresa. U doba mira ponovno je neuspješno pokušao reformirati zastarjelu austrijsku vojsku. Njegova je zvijezda ponovno zablistala tijekom revolucionarne 1848. godine. Na čelu austrijskih snaga porazio je Talijane, ugušio je i revolucije u Veneciji i Milanu vladajući talijanskim pokrajinama željeznom rukom.

Svojim vojničkim uspjesima Radetzky je omogućio mladom Franji Josipu da osigura prijestolje pa se uz hrvatskog bana Josipa Jelačića i kneza Windischgrätza smatra spasiteljem Habsburške Monarhije. Već za života postao je legenda, a umro je u dubokoj starosti 1858. u Milanu, poslije 70 godina aktivne vojne službe. U njegovu čast austrijski skladatelj Johann Strauss stariji skladao je i danas vrlo popularan Radetzkyjev marš.

OZNAKE: Josef Radetzky

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.