ODLAZAK VELIKOG GOSPARA Umro je Luko Paljetak

Autor:

09.12.2020., Gorica Sv. Vlaha, Dubrovnik - Pjesnik i knjizevnik Luko Paljetak u svom domu."nPhoto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Umro je veliki hrvatski pjesnik Luko Paljetak. Napustio nas je u 81. godini, nakon duge i teške bolesti.

Luko Paljetak bio je hrvatski književnik, akademik, dramaturg. Za osamdeset godina života Paljetak je pisao pjesme za odrasle i djecu, prevodio je s engleskog, talijanskog i slovenskog, pisao je kazališne i likovne kritike, bio je i redatelj, feljtonist, esejist, dramski pisac, književni povjesničar, redovni član HAZU-a i dopisni član SAZU-a (Slovenska akademija znanosti in umetnosti) te član Akademije ruske književnosti.

Učiteljsku školu završio je u rodnom Dubrovniku, na zadarskom Filozofskom fakultetu diplomirao je kroatistiku i anglistiku, u Zagrebu doktorirao filologiju na Filozofskom fakultetu.

U Zadarskom kazalištu lutaka radio je kao redatelj i dramaturg, bio je asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru te jedan od urednika Zadarske revije, urednik i tajnik uredništva časopisa “Dubrovnik”. Rodio se i odrastao u Dubrovniku, gdje je radio do posljednjih dana svog života.

Paljetak je bio izuzetno plodan autor. Generacije su odrastale uz njegove zbirke “Miševi i mačke naglavačke” i “Izabrane pjesme za djecu”.

Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge).

Jedan od njegovih najpoznatijih dramskih komada nosi naslov Poslije Hamleta i prvi je put objavljen 1997. (Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb). Napisan je za vrijeme opsade Dubrovnika, odnosno početkom Domovinskoga rata, kad je bio i prikazan u gradu Dubrovniku. Dramski tekstovi Luka Paljetka obiluju aluzijama i citatima vezanima za klasična književna djela iz svjetske literature, ali i za književnost novijega datuma. Svojim radom sve je oduševljavao.

 

Luko Paljetak: Njegova erudicija, svestranost i izvrsnost u svemu čime se bavi zadivljujuća je i rijetka pojava na našem kulturnom prostoru

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.