Đuro Đaković u 2017. s pozitivnom EBITDA od 14,4 milijuna kuna

PIXSELL/ Edina Zuko

Grupacija Đuro Đaković ostvarila je u 2017. godini dobit prije amortizacije, financijskih prihoda i rashoda te poreza (EBITDA) od 14,4 milijuna kuna i gubitak u poslovanju od 27,1 milijuna kuna, izvijestila je ta tvrtka u utorak.

Grupacija Đuro Đaković lani je ostvarila ukupne prihode od 547,3 milijuna kuna, a ukupni rashodi iznosili su 573,5 milijuna kuna.

Istovremeno je ostvaren pozitivan EBITDA u visini od 14,4 milijuna kuna, što čini EBITDA maržu od 2,7 posto. Grupacija Đuro Đaković ostvarila je lani gubitak u poslovanju od 27,1 milijuna kuna što je negativna marža dobiti od 4,9 posto. EBITDA je poboljšan u odnosu na prethodnu godinu za 8,5 milijuna kuna, dok je ostvareni gubitak manji za 7,9 milijuna kuna.

Razlozi negativnog poslovanja su gubici ostvareni u društvu Đuro Đaković Industrijska rješenja, izrazito visoki financijski rashodi te gubitak ostvaren u društvu Đuro Đaković Specijalna vozila u proizvodnji vagona tipa Uacns, kaže se priopćenju uprave.

Dodaje se da tijekom 2018. godine grupaciju očekuju ključni procesi koji su preostali za dovršetak procesa restrukturiranja.

Prvi cilj je rješavanje problema ročnosti obveza i likvidnosti te nakon toga rješavanje problema strukture izvora poslovanja u pasivi bilance koji bi trebali dovesti do dugoročno stabilnog poslovanja. S obzirom na visoku razinu i nepovoljnu strukturu obveza (veliki udio kratkoročnih obveza),već u prvom kvartalu 2018. godine namjera grupacije je promijeniti odnose dugoročnih i kratkoročnih obveza te time riješiti problem likvidnosti u srednjoročnom razdoblju, kaže se u priopćenju.

Drugi cilj je nastavak procesa restrukturiranja u društvu Đuro Đaković Industrijska rješenja koji bi nakon provedbe mjera u 2018. godini trebao dovesti do toga da društvo ima pozitivan operativni rezultat.

“Uspješnim ostvarenjem prva dva cilja, stvorili bi se uvjeti za provedbu dokapitalizacije, kao jednog od krajnjih ciljeva procesa restrukturiranja koji bi trebao dovesti do dugoročno stabilnog i održivog poslovanja”, kažu u Đuri Đakoviću.

Komentiraj