DORH objavio detalje ubojstva Ante Prnjaka

HINA/ Igor KOKORUŠ

DORH je objavio detalje ubojstva bivšeg pripadnika Vojne policije Ante Prnjaka čije je izmrcvareno i izrešetano tijelo pronađeno u srijedu ujutro oko 7:40 u dvorištu jednog objekta u izgradnji na splitskom TTTS-u za kojega se sumnjiči 27-godišnjeg Liridona B.

“Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1991.) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 111. točka 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela sprječavanja dokazivanja iz članka 306. stavak 2. KZ-a.

Postoji osnovana sumnja da su se 21. kolovoza 2018. na području Županije splitsko-dalmatinske između 22,37 sati i 22,48 sati okrivljenik i oštećenik (1984.), prema prethodnom dogovoru, dovezli s oštećenikovim osobnim vozilom na osamljeno, gdje je okrivljenik iskoristio prethodno stvoreno povjerenje oštećenika i, s ciljem da ga usmrti, iz neposredne blizine prema njegovu tijelu ispalio iz automatske puške desetak hitaca.

Oštećenik je zadobio desetak prostrjelnih rana u predjelu glave, leđa, grudi, desne šake te jednu u predjelu lijeve natkoljenice, odnosno zadobio je teške i po život opasne ozljede uslijed kojih je preminuo na mjestu događaja.

Osnovano se sumnja i da je okrivljenik u jutarnjim satima 22. kolovoza 2018., nakon počinjenja opisanog kaznenog djela teškog ubojstva, u nakani da uništi tragove i dokaze počinjenog kaznenog djela i na taj način onemogući dokazivanje u postupku pred sudom, benzinom polio žrtvino osobno vozilo i zapalio ga.

Nakon ispitivanja okrivljenika, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti da bi okrivljenik boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i na taj način onemogućiti nesmetano vođenje ovog kaznenog postupka, kao i zbog opasnosti da će boravkom na slobodi okrivljenik ponoviti kazneno djelo te zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela za koje je zakonom određena kazna dugotrajnog zatvora (članaka 123. stavak 1. točka 2., 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku).

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je protiv okrivljenika istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 4. Zakona o kaznenom postupku)”, stoji u priopćenju DORH-a.

Komentiraj