DORH i policija obrađuju kaznenu prijavu protiv Trpimira Goluže

Županijsko državno odvjetništvo i zagrebačka krim policija počeli su se baviti kaznenom prijavom protiv Trpimira Goluže, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK) i aktualnog kandidata na listi Mosta za lokalne izbore u Zagrebu. Kako je Nacionalu potvrđeno, policija i DORH ovih dana intenzivno istražuju navode iz kaznene prijave podignute protiv njega još koncem 2018. godine, a u kojemu mu se na teret stavlja zlouporaba položaja i ovlasti te oduzimanje ili uništenje službenog pečata i dokumenata. Naime, tvrdi se, Goluža je u vrijeme dok je bio predsjednik HLK-a sklapao ugovore mimo svoje nadležnosti u iznosima od više stotina tisuća kuna.

U središtu prijave su troškovi uređenja dvaju stanova u središtu Zagreba, u Šubićevoj ulici, u vlasništvu Komore: oni su adaptirani i renovirani kako bi bili pretvoreni u apartmane, na što je utrošeno oko milijun kuna. Formalno, trebali su poslužiti za smještaj članovima tijekom njihova boravka u Zagrebu, no intenzivno su se oglašavali i kao turistički smještaj te su se iznajmljivali dnevno po cijeni od oko 400 kuna. Ovaj poslovni potez nije se smatrao spornim čak ni u doba kada su u HLK-u vladale borbe klanova, no troškovi preuređenja naknadno su protumačeni kao iznimno dvojbeni pa su policija i DORH upozoreni da je Trpimir Goluža lažno ili nepotpuno prezentirao ugovore za koje je odobrenje morao dati Izvršni odbor HLK te da je mimo njegova znanja potpisivao različite dodatke, i to s netom osnovanom tvrtkom bez zaposlenih koja je u iduće dvije godine sve prihode imala isključivo iz navedenog aranžmana s Hrvatskom liječničkom komorom. Ona je angažirana za različite poslove poput ‘’pružanja usluga tehničkog savjetovanja’’, ‘’kontrole kvalitete izvedbe radova’’, ‘’pružanja usluga izrade tendera i projekta interijera’’, ‘’pregled prikupljenih ponuda’’ i slično. Spominje se i nabava namještaja za Klub liječnika u Rijeci, također bez znanja i odobrenja tijela Komore.

Između ostalog, za savjetovanje i nadzor kvalitete radova u Šubićevoj tijela HLK odobrila su jednokratni iznos od 10 tisuća kuna, no taj iznos isplaćivan je na mjesečnoj bazi. Za nadzor i izradu projekta isplaćeno je stotinjak tisuća kuna više od odobrenog, a za namještaj u Rijeci najmanje 200 tisuća kuna preko dozvoljenog iznosa. Nadzorni odbor HLK utvrdio je i da je Goluža bez znanja i odobrenja Izvršnog odbora HLK jednoj agenciji za PR usluge isplatio 136.250 kuna, a s tvrtkom Aorta (u vlasništvu Komore) također je sklopljen ugovor oko PR usluga na godišnji iznos od 240 tisuća kuna. Po Golužinu nalogu navodno su troškovi organizacije Sabora hrvatskog liječništva u Rovinju 2017. godine plaćeni 450 tisuća kuna, premda su sami tehnički troškovi iznosili 294.66,20 kuna.

Trpimir Goluža za Nacional je kratko prokomentirao postupak protiv njega. ‘’Ta kaznena prijava svako malo se aktivira, obično uoči nekih izbora. Nemam nikakvih saznanja da se bilo što istražuje, niti to želim komentirati’’, rekao je Goluža.

Komentiraj