EPA/ERIK S. LESSER

Dodatnih tisuću policajaca nakon 500 ubojstava u Chicagu

Nesposoban da zaustavi rekordan porast ubojstava, Chicago će dobiti tisuću dodatnih policajaca u sljedeće dvije godine, usprkos proračunskim poteškoćama s kojima se bori treći grad u SAD-u.

Službena objava masovnog novačenja, ukupno 970 policajaca, pripala je Eddieju Johnsonu, nedavno imenovanom na čelo Chicago Police Departmenta (CPD).

Grad je u 2016. već zabilježio više od 500 ubojstava, više nego Los Angeles i New York  zajedno , dva najveća grada u zemlji. Samo 30 do 40 posto ubojstava riješi se u Chicagu.

“Dobro sam razmotrio situaciju i mislim da je to ono što nam treba kako bi Chicago bio sigurniji”, kazao je ranije šef CPD-a kojega citira dnevnik Sun-Times.

“To će koštati, ali sigurnost ovog grada nema cijene”, dodao je Johnson, crnac proizašao iz lokalnih snaga reda koji ima i tešku zadaću naći odgovor na optužbe za brutalnost i rasizam uperene protiv njegovih policajaca.

Šef policije nije naveo kako će se te dodatne snage financirati.

Chicago trenutno raspolaže s 12.000 policajaca, često traženih i izvan radnog vremena jer gradom vlada iznimno krvavi rat bandi.

“Prekovremeni satovi nisu dugoročno rješenje”, objasnila je Christine Cole iz Instituta za zločine i pravosuđe. Po njoj postoji konsenzus među policijskim stručnjacima oko činjenice da Chicago pati od manjka policijskih snaga.

Komentiraj