EPA/BORIS PEJOVIC

DARMANOVIĆ ‘U sporu s Kosovom oko granice Crnu Goru podržavaju EU i SAD’

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović rekao je u ponedjeljak, reagirajući na izjavu kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da će se pitanje razgraničenja dviju država riješiti putem međunarodne arbitraže, da je “za Crnu Goru pitanje demarkacije granice sa Kosovom završeno” te istaknuo da takvo stajalište imaju i EU i SAD.

Darmanović je ponovio da je za Crnu Goru pitanje granice „riješena stvar“ te istaknuo da njegova zemlja nije niti neće poništiti već ratificirani međunarodni ugovor.

Haradinaj je u subotu izjavio da rješenje za pitanje razgraničenja s Crnom Gorom ostaje međunarodna arbitraža pošto u kosovskom parlamentu nema dovoljno glasova za usvajanje sadašnjeg prijedloga sporazuma, kojemu se i on sam protivi.

Razgraničenje s Crnom Gorom i uspjeh u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala dva su preostala uvjeta o kojima ovisi mogućnost kretanja građana Kosova bez viza u zemljama Schengena.

Dio kosovske javnosti i političkih stranaka, uključujući i Haradinaja, smatraju da je Kosovo razgraničenjem oštećeno za 8000 hektara teritorija i zbog toga dvije godine kosovska skupština nije usvojila sporazum o razgraničenju, koji je potpisan u Beču u kolovozu 2015., iako je crnogorski parlament to učinio.

Šef crnogorske diplomacije je rekao kako službena Podgorica ne želi raditi pritisak oko toga kada će kosovski parlament naći formulu po kojoj će taj međunarodni ugovor raticirati.

“Nije mi poznato da je Crna Gora ikada poništila ratificirani međunarodni ugovor tako da se to neće dogoditi ni ovoga puta. Mi smo naravno strpljivi i čekamo eventualni pozitivan razvoj događaja na Kosovu pošto je ovo njihovo unutrašnje pitanje”, kazao je on.

“Što se tiče eventualne međunarodne arbitraže – za arbitražu je potrebna suglasnost, volja, potrebne su dvije strane, a već sam rekao da smo mi taj posao završili“, kazao je Darmanović u Podgorici.

Komentiraj