ČULAR: “Izbori su bili neustavni, a da nisu, HDZ-u bi manjkala dva mandata”

Protekli parlamentarni izbori bili su neustavni, a da nisu, HDZ-u bi za formiranje većine manjkala dva mandata, izjavio je danas profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Goran Čular.

On je to izjavio na predstavljanju analize Hoće li sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti neustavni?, koju je Čular izradio za Gong.

„Do 2016. nije se potvrdilo da nejednakost biračkoga prava utječe na izglede pojedinih stranaka da formiraju vladu. Minimalne razlike u stranačkoj strukturi parlamenta niti jedne godine ne bi ništa bitnije promijenile u procesima formiranja vlada. Međutim, nakon posljednjih izbora 2020. po prvi put nejednakost biračkoga prava neposredno je utjecala na izglede stranaka za formiranje vlade. Gubitkom jednog mandata HDZ-a i jednog njihova poslije izbornog koalicijskog partnera NS-R, vladajućoj koaliciji koja obuhvaća točno 76 zastupnika nedostajalo bi u tom slučaju dva mandata za formiranje vlade“, obrazložio je Čular.

Sudionici predstavljanja naglasili su kako “Hrvatska od početka primjene razmjernog izbornog sustava provodi neustavne parlamentarne izbore, a hrvatski političari i političarke tijekom čitavog tog razdoblja nisu pokazali spremnost da problem riješe reformom izbornog zakonodavstva“.

Na prezentaciji je istaknuto kako je u “sedam prethodnih izbornih ciklusa nepravedno raspodijeljeno čak 64 zastupničkih mjesta”. Kada bi saborski mandati bili razmjerni broju registriranih birača i biračica, najveći gubitnik bi bila IV. izborna jedinica koja bi tijekom proteklih 7 izbornih ciklusa izgubila čak 13 mandata. Najviše bi profitirale 9. i 10. jedinice koje su bile zakinute za 11, odnosno 8 mandata. Prema Gongovoj simulaciji, na posljednjim izborima u Saboru ne bi bio izabran Radimir Čačić, ali bi ušao Mile Kekin.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj kazao je kako su “izborne jedinice prvi korak u unapređenju izbornog zakonodavstva, polazišna točka iz koje kreće daljnje zagovaranje demokratizacije političkog sustava”.

Čular je pozvao političke stranke na konsenzus te da pristanu na Gongov prijedlog u kojem i dalje ostaje 10 izbornih jedinica, a linije izbornih jedinica slijede granice županija. Tome bi iznimka bila tek Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

“Gong smatra da je ovo prilika da se postigne široki politički i društveni konsenzus”, kazao je Čular predlažući da “odgovorni za to pitanje ne budu ni Vlada ni Sabor nego Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav”.

Gong će u petak u Novinarskom domu u Zagrebu organizirati javnu raspravu o izbornome sustavu.

Komentiraj