Ivo Cagalj/PIXSELL

CROATIA AIRLINES Nastavak pozitivnih trendova poslovanja u prvom polugodištu 2016. godine

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u prvom polugodištu 2016. godine nastavio je bilježiti pozitivne trendove u poslovanju.

Prvo polugodište 2016. godine obilježio je rast ukupno prevezenih putnika za dva posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupna prodaja bilježi pozitivan trend s rastom od jedan posto, a osobit pozitivan pomak ostvaren je u prodaji na domaćem tržištu, koja bilježi rast od pet posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2015. godine te jasno naznačuje oporavak domaćeg tržišta.

Operativni su prihodi na razini rezultata ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine, a uz smanjenje operativnih troškova od dva posto, operativni gubitak uspješno je smanjen. Stabilizacija poslovanja, kao ključan segment učinkovito provedenog programa restrukturiranja, ogleda se upravo u smanjenju operativnog gubitka u odnosu na isto razdoblje lani, koji iznosi 83,6 mil. kuna. Također je ostvaren i 13 posto bolji neto rezultat, odnosno manji neto gubitak u odnosu na isto razdoblje lani, a koji iznosi 84,6 mil. kuna.

Većina je operativnih troškova u padu u odnosu na prvo polugodište 2015. godine. Najznačajniji porast ostvaren je unutar troškova održavanja zrakoplova zbog većih troškova potrošnih dijelova i usluga za druge kompanije uslijed većeg broja radova, što je istodobno pridonijelo povećanju prihoda od pružanja usluga održavanja zrakoplova drugim aviokompanijama za 2,5 puta.

U prvom polugodištu 2016. godine Croatia Airlines ostvario je 12 388 letova, što je rast od jedan posto, te prevezao 822 260 putnika, što predstavlja rast od dva posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

Croatia Airlines drži ukupno 41 posto udjela u putničkom prometu u domaćim zračnim lukama. Treba istaknuti kako je na hrvatskom zrakoplovnom tržištu izražena sezonalnost prometa, s visokim stupnjem konkurencije u ljetnim mjesecima, dok Croatia Airlines prometuje tijekom cijele godine i tako omogućava hrvatskim zračnim lukama cjelogodišnju otvorenost. Upravo zbog sezonalnosti prometa nacionalni avioprijevoznik redovito i planirano bilježi knjigovodstveni gubitak u prvom polugodištu, dok već tri godine zaredom na kraju poslovne godine ostvaruje ukupan pozitivan rezultat.

Od 27. ožujka do 29. listopada 2016. godine zrakoplovi Croatia Airlinesa lete prema ljetnom redu letenja, u kojem su letovi prilagođeni potrebama putnika, osobito tijekom turističke sezone, te kapacitetu flote. U tom razdoblju Croatia Airlines u redovitom međunarodnom prometu povezuje Hrvatsku sa 34 odredišta u 20 europskih država, a u suradnji s partnerima iz udruge Star Alliance i s cijelim svijetom. U 2016. godinu Croatia Airlines je ušao sa 14 code share partnera, među kojima su i tri člana Sky Team alijanse – Air France, Alitalia i KLM. Tijekom 2016. godine Croatia Airlines proširio je postojeću code share suradnju s Turkish Airlinesom.

Također, uspješnim završetkom programa restrukturiranja prestala je obveza kompanije da posluje sa smanjenim tržišnim kapacitetom. Od 30. travnja 2016. godine Croatia Airlines povećao je ponuđene kapacitete najmom jednog dodatnog zrakoplova u razdoblju svibanj-listopad 2016. godine. Time je omogućeno širenje mreže odredišta prema eurospkim gradovima Pragu, Milanu, Lisabonu i Sankt Peterburgu, uslijed čega je Croatia Airlines ove godine zabilježio milijuntog putnika najranije u povijesti tvrtke. Sve navedeno će hrvatskom nacionalnom avioprijevozniku omogućiti daljnji razvitak te još uspješnije pozicioniranje na europskom i svjetskom tržištu.

KLJUČNA POSLOVNA OSTVARENJA U 2016. GODINI:

Croatia Airlines uvela nove zračne linije. Od svibnja zrakoplovi Croatia Airlinesa, po prvi put u povijesti tvrtke, počinju izravno povezivati Zagreb i Lisabon, a uvedeni su i izravni međunarodni letovi na linijama Zagreb – Milano te Zagreb – Prag. Početkom lipnja uvedeni su i izravni međunarodni letovi između Zagreba i Sankt Petersburga prvi put u povijesti tvrtke.

Croatia Airlines je osma kompanija u svijetu po kriteriju zadovoljstva putnika kvalitetom usluge, točnosti letenja te ispunjavanju putničkih prava prema međunarodnom istraživanju Air Helpa. Po ispunjavanju putničkih prava rangirana je kao prva u svijetu (ožujak 2016. godine).

Na nedavno završenom Farnborough Air Showu u sklopu kojeg su dodijeljene prestižne svjetske zrakoplovne nagrade – The World Airline Awards, Croatia Airlines proglašena je jednom od najboljih zrakoplovnih kompanija u istočnoj Europi. Unatoč iznimno jakoj konkurenciji, Croatia Airlines zauzela je visoko četvrto mjesto, ostavivši tako iza sebe ponajbolje zrakoplovne kompanije iz ovog dijela Europe, a također i kompanije iz Srbije i Slovenije, dakle iz republika bivše zajedničke države (primjerice Air Serbia je rangirana kao sedma, a Adria Airways kao osma). The World Airline Awards najprestižnije je globalno priznanje u zrakoplovnoj industriji, poznatije kao zrakoplovni Oscar.

Croatia Airlines šesti je izvoznik u Republici Hrvatskoj. Među sedam je hrvatskih izvoznika s deviznim prihodom većim od milijarde kuna. Već petu godinu Croatia Airlines je među deset najvećih izvoznika u RH.

Komentiraj