Bowie je još kao dijete koristio svoje lice kao slikarsko platno

Premda su mnogi spekulirali da nije s ovog planeta, David Bowie je na ovaj svijet sasvim normalno došao 8. siječnja 1947. godine u predgrađu Londona 1947. i to pod prozaičnim imenom David Robert Jones. Kako bi sam sebe mitologizirao, često je ponavljao da su ga odgojili crnci, a bilo je govora i o ludoj baki obdarenoj proročanskim moćima.

U stvarnosti, podigao ga je skroman i radišan par, upravitelj dobrotvorne organizacije Haywood i konobarica Margaret. Majka, pobožna Irkinja koja nije propuštala misu ni kad je imala temperaturu četrdeset, silno se ponosila sinovim školskim uspjehom. Profesori su ga opisivali kao “nadarenog dječaka s izraženom individualnošću i kritičkim pristupom”. Nešto manje zadovoljna je bila činjenicom da ovaj, umjesto u igri s loptom, slobodno vrijeme provodi koristeći svoje lice kao slikarsko platno. Kad ga je zatekla kako boji usne njenim crvenim ružem, jako se naljutila. “Šminka nije za dječake”, upozorila ga je.

David Bowie, po mnogima je postao jedan od najvećih u povijesti rock glazbe. Svakako je bio i među svestranijima: iskušao je brojne pravce, stvorio niz alter-ega, vječno iznova gradio sam sebe iz pepela. Umro je prije pet godina, dva dana nakon proslave svog 69. rođendana.

Komentiraj