Borci za životinje u lovu na ljubimce narkobosa Pabla Escobara: “Predstavljaju opasnost za ljude”

Skupinu divljih nilskih konja, koju je pokojni kolumbijski narkobos Pablo Escobar doveo u svoj privatni zoološki vrt, službe za zaštitu divljih životinja odlučile su sterilizirati zbog zabrinutosti da krdo, koje je s godinama naraslo do 80 nilskih konja, predstavlja potencijalnu ekološku katastrofu, a nilski konji invazivnu vrstu.

Takozvani „kokainski nilski konji“, čiji se broj više nego udvostručio od 2012. godine, sterilizirani su nakon što su se pojavile brige oko njihovog utjecaja na okoliš, uključujući prijetnju po ljudsku sigurnost.

Odluka o neutraliziranju stada došla je nakon što je studija provedena ranije ove godine zaključila da su životinje postale opasnost. Nilski konji, koji su izvorno uvedeni u Escobarovo imanje Hacienda Napoles, jedno su od najtrajnijih naslijeđa zloglasnog trgovca kokainom, kojeg je policija ubila 1993. godine.

Studija, koju su proveli istraživači s meksičkih i kolumbijskih sveučilišta, otkrila je da je krdo nilskih konja toliko naraslo da su izašli iz svojeg doma te otišli sve do sliva rijeke Magdalene zbog čega ih se smatra invazivnom vrstom.

Nilski  su se konji tako uspješno uzgojili da su se raširili iz svog izvornog doma, gotovo 100 milja istočno od grada Medellína, u odjelu Antioquia, raspršivši se oko rijeke Magdalene slivu i kao takvu treba smatrati glavnom invazivnom vrstom, piše The Guardian.

Enrique Zerda Ordóñez, biolog s Kolumbijskog nacionalnog sveučilišta, rekao je ranije ove godine za CNN da je kemijska kastracija jedino rješenje. Dodao je i kako sterilizacija nilskog konja nije lak zadatak.

Nakon Escobarove smrti, nilski konji prepušteni su sami sebi na Haciendi Napoles jer se pokazalo da ih je bilo previše teško uhvatiti i transportirati. Ubrzo su se počeli širiti u okolnu regiju.

Hoće li novi pokušaj suzbijanja stada biti uspješan, zasad nije poznato, ali čini se da su dobro prilagođeni svom novom južnoameričkom domu čak i po cijenu domaćih vrsta. Do sada je sterilizirano 24 nilska konja.

JUAN PABLO ESCOBAR: Moj život s ocem Pablom, šefom narko-kartela

Komentiraj