EPA

Francuski sudac optužio je u srijedu Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog džihadista koji je sudjelovao u napadima 13. studenoga u Parizu kada je ubijeno 130 osoba, za teroristička ubojstva.

Tijekom prvog iskaza u pariškoj palači pravde Salah Abdeslam je antiteroristiičkom sucu rekao da će se izjasniti kasnije, rekao je njegov francuski odvjetnik Frank Berton koji je precizirao da će biti ispitan 20. svibnja .

“U okviru slučaja povezanog s napadima u Parizu 13. studenoga 2015., Salah Abdeslam izručen je u srijedu ujutro francuskim vlastima (u skladu s europskim uhidbenim nalogom izdanim na njegovo ime 19. ožujka 2016. u Francuskoj)”, priopćilo je savezno tužiteljstvo.

Salah Abdeslam uhićen je u Molenbeeku, bruxellskoj četvrti, 18. ožujka nakon četiri mjeseca potrage poslije napada 13. studenoga u Parizu.

Prema uhidbenom nalogu “Salah Abdeslam predan je jutros francuskim vlastima”, objavilo je belgijsko savezno tužiteljstvo.

Abdeslam je prebačen zračnim putem u pratnji GIGN-a, elitne jednice francuske žandarmerije.

Pariški sudac ga je optužio za ubojstvo i sudjelovanje u ubojstvu terorističkog obilježja, posjedovanje i upotrebu oružja i eksploziva i otmicu u dvorani Bataclan.

Abdeslam je u pritvoru u Fleury-Merogisu, južno od Pariza u najvećem europskom zatvoru, 30-ak km od Pariza.

Komentiraj