PESIMIZAM Europske kompanije sve skeptičnije prema poslovanju u Kini

Autor:

Strana kompanija u Kini

IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Europske kompanije očekuju teške dane u Kini, upozorivši na anemičnu potražnju i probleme u pristupu tržištu, pokazalo je istraživanje udruge EU of Commerce.

Gotovo svaka četvrta europska kompanija izrazila je pesimizam u prognozama poslovanja u Kini, pokazala je godišnja anketa udruge.

Prije godinu dana pesimistična je bila svaka deseta kompanija, napominju u udruzi.

Najniža razina optimizma otkako se provode istraživanja

Samo trećina anketiranih danas je optimistična, što znači da se njihov udio spustio na najnižu razinu otkada udruga provodi istraživanje. Prije godinu dana, optimisti su bili u blagoj većini.

Poslovanje europskih kompanija u Kini obilježila je u proteklih godinu dana izraženija neizvjesnost, nakon početnog optimizma zbog ukidanja pandemijskih ograničenja na kraju 2022.

Kobno usporavanje kineskoga gospodarstva

Nešto više od polovine kompanija izdvaja među tri glavna izazova usporavanje kineskog gospodarskog rasta, a gotovo isti udio njih požalio se na “propuštene poslovne prilike zbog pristupa tržištu ili regulatornih prepreka”.

Udruga ukazuje i na “strukturne probleme u Kini, uključujući anemičnu potražnju, sve izraženiji prekomjerni kapacitet i kontinuirane izazove u sektoru nekretnina”.

Pad profitabilnosti

Njih 44 posto očekuje slabiju profitabilnost u iduće dvije godine, najviše otkada udruga provodi anketu.

Otprilike polovina namjerava smanjiti troškove kako bi se prilagodila poslovnom okruženju, a njih 13 posto već je preselilo proizvodnju ili je donijelo odluku o selidbi.

Njih 42 posto razmatra, pak, mogućnost proširenja poslovanja u Kini, najmanje otkada udruga provodi anketu.

Bruxelles zaoštrio politiku prema Pekingu

“Pojavile su se zabrinjavajuće naznake da neke europske kompanije izoliraju poslovanje ili usvajaju manje ambiciozne planove u Kini budući da izazovi s kojima se suočavaju s vremenom pretežu nad prednostima”, konstatira predsjednik udruge Jens Eskelund.

“Kineska vlada često signalizira da planira poboljšati poslovno okruženje, ali obnova povjerenja ulagača zahtijeva da (Peking – op. ur.) prijeđe s riječi na djela“, dodaje Eskelund.

MOGUĆI MIROVNI POSREDNIK Macron i von der Leyen žele da Kina potakne Rusiju da okonča rat u Ukrajini

EU je još lani usvojila strategiju “uklanjanja rizika” u odnosima s Kinom, a Europska komisija otvorila je niz istraga, sumnjajući da kineske kompanije uspješno konkuriraju u Europi zahvaljujući državnim subvencijama. Bruxelles je odlučio provjeriti i javnu nabavu medicinske opreme u Kini i poziciju europskih kompanija.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.