epa07116739 A handout photo made available by the Saudi Royal Palace shows Saudi Crown Prince Mohammad Bin Salman speaking during a session of the Future Investment Initiative Conference, in Riyadh, Saudi Arabia, 24 October 2018. Saudi Arabia on 23 October opened the three-day Future Investment Initiative conference that has seen major pull-outs from global political and business figures following the disappearance of Saudi journalist Jamal Khashoggi after he entered the Saudi consulate in Istanbul on 02 October and later acknowledgement he died inside the kingdom's consulate. According to media reports, Mohammed bin Salman spoke of the killing of Khashoggi for the first time, describing it as 'a heinous crime that cannot be justified', and that Saudi Arabia and Turkey will work together to punish all culprits. EPA/BANDAR ALGALOUD / SAUDI ROYAL PALACE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nema nikakve veze s ubojstvom novinara Jamala Khashoggija, rekao je u četvrtak saudijski ministar vanjskih poslova, pošto su saudijski državni tužitelji rekli da traže smrtnu kaznu za petoricu optuženika za ubojstvo.

“Njegova Kraljevska Visost prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nema baš nikakve veze s tim”, rekao je Adel al-Jubeir novinarima u Rijadu u vezi s Khashoggijevim ubojstvom za koje Turska tvrdi da je naređeno “s vrha” saudijske vlasti, javlja agencija dpa.

“Pogrješke se događaju i ljudi ponekad prekoračuju svoje ovlasti”, dodao je Al-Jubeir rekavši da je važno da se “takvo što više ne ponovi”.

Saudijski državni tužitelj zatražio je u četvrtak smrtnu kaznu za petoricu optuženika u slučaju Khashoggija, novinara kojeg su “drogirali, ubili i raskomadali” u saudijskom konzulatu u Istanbulu, čime je monarhija potpuno skinula sumnju s moćnog prijestolonasljednika, javlja France Presse.

Mohammed bin Salman nije imao veze sa slučajem, rekao je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji u Rijadu glasnogovornik glavnog državnog tužitelja Shalaan al-Shalaan.

Po njegovim riječima, zamjenik ravnatelja saudijske obavještajne službe, general Ahmed al-Assiri, naredio je agentima poslanim u Istanbul da milom ili silom dovedu Khashoggija u njegovu zemlju.

No vođa “pregovaračke” skupine naredio je da ga se ubije u konzulatu, dodao je Shaalan, rekavši da je novinar tada “drogiran i raskomadan” u diplomatskoj misiji.

Njegovi su ostatci zatim predani “suradniku” izvan konzulata, dodao je, prenosi službena agencija SPA.

Od 21 osumnjičenika, glavni tužitelj je dosad optužio njih 11 i zatražio smrtnu kaznu za petoricu, navodi isti izvor, ne otkrivajući njihov identitet.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir rekao je pak da njegova zemlja odbija međunarodnu istragu koju je u srijedu zatražila Ankara.

“Kažu nam da je ubijen (Khashoggi) jer se opirao tome da ga se vrati u domovinu. No to je ubojstvo zapravo (…) bilo planirano”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Tijelo je raskomadano smišljeno. Prvo su doveli ljude i oruđe potrebno za to”, rekao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je otklonio odgovornost kralja Salmana, ali ne i njegova sina, princa Mohammeda.

Ubojstvo novinara koji je bio kritičar saudijske vlasti i suradnik Washington Posta postupno je preraslo u planetarni skandal.

Komentiraj