BIJELA KUĆA George Clooney nazvao Bidenovog savjetnika kako bi zaštitio suprugu od prijetnji američkog predsjednika

Autor:

BEVERLY HILLS, CA - DECEMBER 11: George Clooney and Amal Clooney at the LA Premiere Of The Boys In The Boat on December 11, 2023 at the Samuel Goldwyn Theater in Beverly Hills, California.,Image: 828905389, License: Rights-managed, Restrictions: **Not for sale in: USA, Brazil, Mexico**, Model Release: no, Credit line: Faye Sadou/MPI / Capital pictures / Profimedia

Faye Sadou/MPI / Capital pictures / Profimedia

Amal Clooney, supruga Georgea Clooneya, odvjetnica je koja se bavi ljudskim pravima te je dio britanske grupacije pravnih savjetnika koji pomažu Karimu Khanu, tužitelju Međuinarodnog kaznenog suda, koji je podnio nalog za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, njegovog ministra obrane Yoava Gallanta, te tri čelnika Hamasa – Yahye Sinwara, Mohammeda Deifa i Ismaila Haniyeha. Oni se sumnjiče za počinjenje ratnih zločina tijekom rata u Gazi koji je uslijedio nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael.

Uslijedila je reakcija američkog predsjednika Joea Bidena koji je kritizirao Međunarodni kazneni sud a kako piše Washington Post, George Clooney nazvao je Stevea Ricchettija, Bidenovog savjetnika. Razlog je taj što je Biden nalog za uhićenjem izraelskih čelnika nazvao „nečuvenim“. Washington Post navodi kako je Clooney navodno zabrinut jer bi njegova supruga mogla biti ugrožena sankcijama kojima se prijeti Međunarodnom kaznenom sudu koji smatra čelnike Izraela i Hamasa odgovornima za ratne zločine.

Amal Clooney napisala je na stranici Foundation for Justice Georga Clooneya da je nastojala podržati vladavinu međunarodnog prava i zaštititi živote svojim pravnim savjetima Međunarodnom kaznenom sudu. „Kao odvjetnica za ljudska prava, nikada neću prihvatiti da život jednog djeteta ima manju vrijednost od života drugog. Ne prihvaćam da bilo kakav sukob bude izvan domašaja zakona, niti da bilo koji počinitelj bude iznad zakona. Stoga podržavam povijesni korak koji je tužitelj Međunarodnog kaznenog suda poduzeo kako bi donio pravdu žrtvama zločina u Izraelu i Palestini”, izjavila je.

Clooneyev telefonski poziv u Bijelu kuću dolazi pred događaj koji će se ovog vikenda desiti u Los Angelesu. Biti će to okupljanje ključnih financijera predizborne kampanje Joea Bidena na kojoj će se pojaviti i George Clooney. Njegova Foundation for Justice omogućuje besplatnu pravnu pomoć žrtvama genocida, nezakonito uhićenima, kao i svima ostalima koji su žrtve kršenja ljudskih prava.

UNATOČ NASTAVKU RATA Netanyahu ide u američki Kongres, obratit će se zastupnicima

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.