ŽELE MIR U GAZI Španjolska se priključuje tužbi protiv Izraela za genocid

Autor:

epa11392717 Spain's Foreign Affairs Minister Jose Manuel Albares holds a press conference in Madrid, central Spain, 06 June 2024. Jose Manuel Albares announced on 06 June that Spain is going to intervene in the procedure of the International Court of Justice (ICJ), initiated by South Africa, regarding the situation in Gaza. The decision comes in the context of the continued military operation in Gaza and the 'enormous concern' caused by the regional extension of the conflict.  EPA/SERGIO PEREZ

EPA/SERGIO PEREZ

Španjolska će se priključiti tužbi koju je Južna Afrika podnijela protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICC) u okviru Konvencije UN-a o genocidu, rekao je u četvrtak španjolski ministar vanjskih poslova Jose Luis Albares.

“To je korak o kojem smo promišljali tijekom mnogo tjedana”, izjavio je Albares u obraćanju medijima u Madridu.

“Na njega smo se odlučili zbog nastavka operacije izraelske vojske, kao što smo s tugom vidjeli zadnjih dana”, dodao je.

Napomenuo je da bi se nakon daljnjih napada na palestinske izbjeglice u kampu u Rafahu, te vojne operacije na granici s Egiptom, sukob mogao preliti u druge zemlje Bliskog istoka. Španjolska, rekao je, želi da se mir vrati u Pojas Gaze i na Bliski istok.

“Da bi se to dogodilo svi moramo podržati sud, kao što je to danas učinila Španjolska, kako bi se poštivale mjere opreza a koje moraju prihvaćati sve strane”, rekao je Albares.

Podsjetio je da je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu obustavljanje vojne operacije, ali da ta zemlja to ne poštuje.

Sud je 24. svibnja naredio Izraelu “hitno obustavljanje” operacije u Rafahu zbog “rizika od počinjenja genocida” nad Palestincima.

Tužbi Južne Afrike podnesene u prosincu protiv Izraela za genocid u Pojasu Gaze priključile su se ranije Irska, Čile i Meksiko.

Albares je rekao da o tome razmišljaju i druge zemlje.

U četvrtak je u izraelskom bombardiranju škole UN-ove agencije za palestinske izbjeglice UNRWA ubijeno više desetaka ljudi.

NAJMANJE 27 MRTVIH Izrael izveo napad na školu UN-a. Tvrde da je tamo bila Hamasova baza

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.