Bernardićevi mentori Sašu Broz izlobirali kao glavnu kandidatkinju za ministricu kulture

Istaknuti SDP-ovci Zlatko Komadina, Rajko Ostojić i Davorko Vidović koji su stajali uz Davora Bernardića kad mu je pozicija šefa stranke bila dovedena u pitanje, počeli su lobirati za ljude u budućoj SDP-ovoj vladi. Saša Broz njihova je prijateljica i prvo ime koje se spominje

Da, čula sam da se moje ime spominje, ali ne mogu i ne želim ništa reći o toj temi.“ Tako je Saša Broz odgovorila na pitanje Nacionala je li upravo ona moguća ministrica kulture ako SDP pobijedi na parlamentarnim izborima. Iako se govor o mogućim imenima po resorima u budućoj vladi može činiti preuranjenim, razgovori koje je Nacional vodio s nekolicinom istaknutih SDP-ovaca, ali i onima koji su tek dugogodišnji članovi bez nekih većih funkcija u stranci, dokazuju suprotno.

Nikako nije preuranjeno govoriti o budućim imenima po resorima, a u Socijaldemokratskoj partiji već se o tome počelo razgovarati, tvrde SDP-ovci. Ubrzo nakon što je SDP-ov kandidat za predsjednika države Zoran Milanović pobijedio HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, a i prije toga, u SDP-u su se intenzivirali razgovori o mogućim SDP-ovim listama za Hrvatski sabor, kao i mogućim kandidatima za istaknute funkcije u budućoj vladi.

Ime Saše Broz, redateljice i unuke doživotnog jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, nije se slučajno spomenulo u kontekstu mogućih kandidata za položaj ministrice kulture. Njezin svjetonazor je poznat, a poznato je i da ju se često spominjalo kad bi se razgovaralo o funkcijama koje pripadaju SDP-u u Zagrebu ili na državnoj razini te je u iznimno dobrim prijateljskim odnosima s velikim brojem SDP-ovaca. Nacional je o Saši Broz kao kandidatkinji za neko istaknuto mjesto u resoru kulture, u slučaju da SDP pobijedi na idućim parlamentarnim izborima, razgovarao s desetak SDP-ovaca, pripadnika različitih struja koje prirodno postoje unutar stranke. Zanimljivo je da su svi oni, iako se u mnogočemu razlikuju, bili složni oko toga da bi Saša Broz bila jako dobra kandidatkinja za ministricu kulture.

„Čula sam da se njezino ime spominje, ali rano je još govoriti o konkretnijim potezima. Ne poznajem gospođu Broz jako dobro, ali cijenim je i ona bi, po mojemu mišljenju, bila jako dobra kandidatkinja za ministricu. Iako se, kažem, ne razgovara u stranci o imenima, barem ne još, ali da, njezino ime spomenulo se u nekoliko razgovora“, rekla je Nacionalu istaknuta SDP-ovka upućena u situaciju u stranci, posebno nakon što je SDP dobio veći utjecaj i potporu birača zahvaljujući pobjedi Zorana Milanovića na netom održanim predsjedničkim izborima.

Naravno, postoji i druga priča kad je riječ o Saši Broz, a kaže da je netko njezino ime spomenuo samo kao spin ili čak da je ona sama pokrenula tu priču ne bi li zauzela poziciju kandidatkinje i prije nego što stranka izađe s imenima kandidata za bilo koji resor. Bez obzira na priče, ona apsolutno dobro kotira u stranci, cijene je i smatraju da bi Saša Broz u kulturi povukla konkretne poteze, da ne bi okolišala jer odlučna je i nema problema s egom. Oduvijek je, kako je objasnio Nacionalov sugovornik, javna osoba, znaju se njezini potezi, vrlo je iskrena i nedvosmislena, a svoje stavove – posebno kad su povezani s imenom ili djelom njezina djeda Josipa Broza Tita – otvoreno artikulira, što je važno, jer se brojni dužnosnici skrivaju ili okolišaju u svojim stavovima.

Posljednji status koji je Saša Broz podijelila na svom profilu na Facebooku bio je vezan, ponovo, za njezina djeda. Povod je bio razgovor o tome bi li Zoran Milanović trebao vratiti bistu Josipa Broza Tita na Pantovčak, nakon što ju je još uvijek aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović maknula. Status Saše Broz o toj temi bio je sljedeći:

„Predsjednik je mrtav, imamo predsjednika! A vezano uz petogodišnje maltretiranje nacije pitanjem adrese THE biste, želim reći sljedeće: Da ja mogu odlučivati, zabranila bih apsolutno svima koji se bave politikom u Hrvatskoj da ikad više spominju ime mog djeda!!!!! Da znate (kao što očito ne znate), obitelj ne može zabraniti ni ćurki ni crnom vragu da seljakaju komad nečega naokolo. Nadalje, smatram da će mudar čovjek maknuti sve do jedne biste. Gluplji će odabrati status quo, pogotovo ako znamo da niti će bista ujediniti, a bogami ni razjediniti narod. Duhovno stanje nacije, odnosno razjedinjenost, nema ama baš nikakve veze s bistom / Titom. Ideologiju kao perjanicu svog programa i ideja ističu samo oni koji nemaju ništa drugo ponuditi. A najčešće nemaju. Sve u svemu, pat pozicija. Bilo kako bilo, pitanje THE biste pokazuje jad i bijedu politike koja se od 1990. do danas nije ni za pedalj odmakla od istih problema i ideoloških tema, prebacujući lopticu s lijeva na desno i obrnuto. Ili je ljevije ili desnije, jedino su problemi stabilni i permanentni. Stanje u državi je takvo da bi djed sam donio dekret da ga se katapultira u svemir. Moram se nasmijati ambicioznoj neinteligenciji svih koji misle da će THE bista riješiti pitanje naše podijeljenosti. Na kraju, vjerujte, imate ..b.nu sreću da vaš predak nije isklesan ili izliven jer naša zemlja kao nitko zna brinuti o svojim spomenicima. I BTW, sretno vam novo desetljeće… Nada postoji pa sad, da vidimo to svjetlo.“

Zanimljiva i vrlo konkretna bila je Saša Broz i kad je u listopadu prošle godine objavila status o „djevojci rođenoj s krive strane željezne zavjese“ Kolindi Grabar-Kitarović:

„O temi ‘firangi’ imalo bi se puno toga reći, ali na kraju sve stane u tri slova: FUJ! Ljepotice i diko naša, zamamnih oblina i rumenih obraza koje šiba vjetar dok trčiš poljima, molim te, ostani samo na zahvali obitelji jer u ovoj zemlji ima ljudi koji radi tvoje izjave osjećaju sram! Pa nismo baš svi stado ovaca koje pati od amnezije!“

Činjenica da je Saša Broz nestranačka osoba velika je prednost za nju jer SDP za resor kulture, kako kažu Nacionalovi sugovornici iz stranke, nije zainteresiran te bi ga u slučaju pobjede na izborima prepustio

Samo se iz tih dvaju statusa može zaključiti, smatraju Nacionalovi sugovornici iz SDP-a, da Saša Broz nema problem kad treba otvoreno i izravno nešto komentirati. A to je vrlo korisno kad je riječ o politici. Velika je prednost potencijalne ministrice kulture i u tome što itekako dobro poznaje taj resor.

Rođena je 1968. godine u Zagrebu kao kći Miše Broza, Titova sina. U rodnom gradu završila je osnovnu i srednju školu, a istovremeno je pohađala Školu za klasični balet i ritmiku. Baletno školovanje nastavila je u Rusiji na Moskovskom akademskom koreografskom učilištu. Nakon završetka poslijediplomskog studija u Moskvi i ozbiljne povrede stopala, prekinula je baletnu karijeru i vratila se u Hrvatsku gdje je upisala smjer kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Do sada je režirala u mnogim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Bila je višegodišnja suradnica HRT-a kao redateljica sinkronizacije animiranih filmova i redateljica na posebnim projektima. Četiri puta režirala je dodjelu Nagrade hrvatskog glumišta, režirala je i otvaranje 50. festivala igranog filma u Puli, u pulskom Istarskom narodnom kazalištu tijekom dviju sezona obnašala je funkciju ravnateljice, a bila je i ravnateljica Opere u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Iako je već desetljećima bliska SDP-u, Saša Broz nikad nije bila previše involvirana u stranačku politiku, potvrdili su članovi stranke koji su razgovarali s Nacionalom. Unatoč tome, upravo ju je SDP podržao kad se kandidirala za ravnateljicu kazališta Gavelle, nasuprot Robertu Kurbaši i Siniši Ružiću, ali se nije ponovno kandidirala za to mjesto nakon što je natječaj poništen. Saša Broz bila je predsjednica Savjeta za kulturu zagrebačkog SDP-a u vrijeme kad je Davor Bernardić bio predsjednik Gradske skupštine 2012. i 2013. godine, a njih dvoje ostali su u dobrim odnosima do danas, tvrde SDP-ovci koji su razgovarali s Nacionalom.

Statusom na Facebooku tada je Saša Broz dala naslutiti u kakvim je odnosima sa SDP-om i Bernardićem:

„Pružena mi je fantastična prilika da se na konkretan način angažiram i napravim nešto za kulturu Zagreba u kojem živim i koji obožavam. Napokon ću izaći iz kruga umjetnika koji imaju ideje, znaju i žele, ali nemaju mogućnosti za njihovu realizaciju. Drago mi je što je Davor Bernardić prepoznao moj rad, a moje imenovanje GO SDP-a Zagreb prihvatio. Nisam član nijedne političke stranke, no duboko vjerujem u socijaldemokraciju. To je moje iskreno uvjerenje i ono nema veze s mojim slavnim pretkom ni s kućnim odgojem.“

Nakon zagrebačkog, Saši Broz bilo je ponuđeno mjesto predsjednice SDP-ova savjeta za kulturu. Središnji savjet, kako piše na službenim stranicama SDP-a, raspravlja o općepolitičkim pitanjima, programu i strategiji djelovanja SDP-a, predlaže programske dokumente, posebno u vezi s izborima, potiče nove aktivnosti i građanske inicijative, razmatra konkretna pitanja te daje preporuke i mišljenja organima stranke. Članovi Središnjeg savjeta biraju se među istaknutim članovima SDP-a, a mogu to biti i istaknuti pojedinci i javni radnici koji nisu članovi SDP-a ako prihvaćaju socijaldemokratske vrijednosti i osnovna programska načela SDP-a. Predsjednika Središnjeg savjeta SDP-a bira Glavni odbor na prijedlog predsjednika SDP-a ili jedne trećine članova Savjeta.

Trenutačni predsjednik Središnjeg savjeta je Branko Grčić, a postoje i predsjednici za svih 20-ak savjeta. Poznatije osobe na funkcijama predsjednika pojedinih savjeta su, primjerice, Josip Tica za gospodarstvo, Ante Kotromanović za sigurnosnu politiku, Joško Klisović za međunarodne odnose, Josip Kregar za politički sustav, Mirela Holy za zeleni razvoj ili Neven Budak za predškolsko i školsko obrazovanje. Saša Broz trebala je biti predsjednica SDP-ova Savjeta za kulturu i medije, no ona je to odbila zbog poslovnih obveza. Na njezino mjesto izabrana je Katarina Krpan, pijanistica i redovita profesorica na Muzičkoj akademiji, koja je izabrana, rekli su Nacionalovi sugovornici, po preporuci Ive Josipovića. On je, pak, predsjednik SDP-ova Savjeta Naprijed Hrvatska – klub za ljudska prava, demokraciju i društveni razvoj.

Zanimljivo je kako je uvriježeno mišljenje da su predsjednici pojedinih SDP-ovih savjeta ujedno i kandidati za vodeće funkcije u resorima kojima su na čelu, a koji mogu biti kompatibilni s ministarstvima. Međutim, istaknuti SDP-ovac Nacionalu je objasnio da to uopće nije istina:

„Svaki savjet je samo, kako mu ime govori, savjetodavno tijelo, a predsjednici imaju ulogu koordinatora pitanja koja su u njihovom sektoru. Mnogi misle da su SDP-ovci koji su postali ministri ili drugi visoki politički dužnosnici, bili predsjednici tih Savjeta. To naprosto nije točno, samo su Branko Grčić i Mirela Holy postali ministri, a da su prije toga bili predsjednici SDP-ovih savjeta. Morate razumjeti da nije ni moguće jamčiti ili obećati ikome neko ministarsko mjesto jer ono ne ovisi samo o SDP-u, već i o koalicijskim partnerima, a trenutačni odnosi vodstva stranke s nekim ljudima u nekom trenutku isto tako mogu odlučiti o konačnim kandidatima za ministra.“

Osim toga, trenutačna predsjednica SDP-ova savjeta za kulturu i medije Katarina Krpan, iako vrlo cijenjena kao umjetnica i glazbenica, apsolutno nema političke ambicije pa je i to razlog više za moguću kandidaturu Saše Broz ako SDP pobijedi na izborima.

Saša Broz je nestranački čovjek, dakle nikad nije bila niti trenutačno jest članica ijedne stranke, što joj zapravo u ovoj situaciji jako pomaže. I to zato što SDP, rekli su upućeni članovi, uopće nije zainteresiran za resor kulture. Taj resor, kao i, primjerice, turizam ili poljoprivreda, već su gotovo pa rezervirani za koalicijskog partnera, saznaje Nacional. Naprosto se u SDP-u ne žele baviti tim sektorima pa bi stoga Saša Broz bila dobra kandidatkinja.

Postoji i druga strana medalje – gotovo je nemoguće, prema mišljenju Nacionalovih sugovornika, da Saša Broz ostane jedina kandidatkinja za ministricu kulture te će se sigurno u tom slučaju nešto pitati i koalicijske partnere koji će uz SDP, ako pobijedi na izborima, imati vlast u Hrvatskoj.

I konačno, razlog više zbog kojeg bi se ime Saše Broz moglo itekako ozbiljno shvatiti i uzeti u obzir pri budućem slaganju kadrovskih križaljki ako SDP pobijedi na parlamentarnim izborima, jest njezin odnos s nekim istaknutim SDP-ovcima. Prema Nacionalovim sugovornicima, Saša Broz u iznimno je bliskim prijateljskim odnosima s Davorkom Vidovićem, bivšim ministrom u Račanovoj vladi te danas, kažu u SDP-u, mentorom Davora Bernardića. Isto tako, Saša Broz uživa veliko povjerenje još dvaju istaknutih SDP-ovaca – Rajka Ostojića, bivšeg ministra zdravstva, te Zlatka Komadine, bivšeg ministra prometa i trenutačnog primorsko-goranskog župana. Sva trojica, Vidović, Ostojić i Komadina, poznato je, stoje iza Davora Bernardića i branili su ga u vrijeme velike krize u stranci, kad je Bernardićeva pozicija šefa stranke bila opasno dovedena u pitanje. Očito je da je Bernardić u slučaju Saše Broz slušao savjet istaknutog trojca te bi se njeno ime moglo sve češće spominjati.

Komentiraj