Završena izgradnja plinske stanice budućeg drugog hrvatskog PSP-a

Autor:

PSP GRUBISNO POLJE-foto cetkovic

PSP PROMO

Gotovi su radovi na izgradnji budućega podzemnog skladišta plina Grubišno Polje – projekta čija je ukupna investicijska vrijednost procijenjena na oko 70 milijuna eura

Krajem siječnja svečano je obilježen završetak prve faze Projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje. Ujedno, time su završili radovi koji su preduvjet izgradnje budućega podzemnog skladišta plina Grubišno Polje – projekta čija je ukupna investicijska vrijednost procijenjena na oko 70 milijuna eura.

Projekt izgradnje drugoga hrvatskoga podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske i to kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača cijele Republike Hrvatske.

Naime, hrvatski skladišni sustav zasad raspolaže samo jednim podzemnim skladištem plina koje se nalazi u mjestu Okoli, 50 km jugoistočno od Zagreba, a izgrađeno je prije 37 godina. U njemu se može uskladištiti 438 milijuna prostornih metara prirodnog plina, ali zbog prirodnih karakteristika iscrpljenih plinskih ležišta u kojima se plin skladišti, nužna je što hitnija izgradnja novoga skladišta plina u Grubišnom Polju koja će imati manji volumen, ali velike izlazne kapacitete te će time omogućiti pokrivanje vršnih potrošnja, ali i dodatno optimizirati rad postojećeg skladišta plina u Okolima.

Proizvodnjom plina iz novoizgrađene plinske stanice Grubišno Polje, tvrtka PSP pridonijet će ostvarenju prihoda regionalne zajednice. FOTO: PSP PROMO

Kao operator sustava skladištâ plina, tvrtka Podzemno skladište plina d. o. o. – koja je u 100 postotnom vlasništvu državne tvrtke Plinacro, a time i Republike Hrvatske – investirala je oko 33 milijuna eura u radove na izgradnji plinske stanice u Grubišnom Polju koji su završeni potpuno u skladu s terminskim planovima: u samo 15 mjeseci. Uz plinsku stanicu za pripremu pridobivenog plina za transport, izgrađeni su i priključni plinovodi do svake bušotine te spojni plinovodi od plinske stanice do plinskoga transportnog sustava RH, tj. Plinacrova magistralnog plinovoda Virovitica – Kutina kao i priključni čvor na tom plinovodu. Pritom svakako valja istaknuti da su svi izvođači radova, stručni nadzor kao i projektanti bili domaće, hrvatske tvrtke.

Kao preduvjet izgradnje budućega podzemnog skladišta plina, nužno je prvo pridobiti plin koji se trenutačno nalazi u ležištu. Predviđa se da će taj postupak trajati od 2 do 3 godine tijekom kojih će društvo Podzemno skladište plina proizvesti oko 150 milijuna m3 prirodnog plina. Naime, već za vrijeme probne eksploatacije postignuta je proizvodnja plina od 275.000 m3/dan, što na godišnjoj razini iznosi više od očekivanih 40 milijuna prostornih metara plina. Time će društvo PSP ostvariti udio veći od 10% u ukupnoj domaćoj proizvodnji plina i znatno pridonijeti sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske. Osim toga, proizvodnjom plina iz ležišta preko novoizgrađene plinske stanice budućega podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, tvrtka PSP će u sljedećim godinama bitno pridonijeti ostvarenju prihoda i lokalne i regionalne samouprave te utjecati na realizaciju projekata koji su iznimno važni za žitelje grada Grubišnog Polja i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Izgradnja podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju svakako je najvažnija investicija tvrtke Podzemno skladište plina (PSP) d. o. o., ali i strateški važan projekt koji će uvelike pridonijeti sigurnosti i stabilnosti opskrbe prirodnim plinom potrošača Republike Hrvatske kao i susjednih zemalja. Stoga već na jesen počinju investicijske aktivnosti na drugoj, završnoj fazi projekta kako bi se izgradnja drugoga hrvatskoga podzemnog skladišta plina što prije okončala te time povećali skladišni kapaciteti i fleksibilnost cijeloga plinskog sustava Republike Hrvatske.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.