MOSLAVAČKO VINO ‘Želimo da škrlet dospije na višu razinu koju i zaslužuje’

Autor:

16.04.2024., Popovaca - Vinarija Trdenic. Tomislav i Kresimir Trdenic. 
Photo Sasa ZinajaNFoto

FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Škrlet se u Hrvatskoj uzgaja na manje od 100 hektara, ali je zahvaljujući moslavačkim vinarima i obitelji Trdenić, koja je za svoj škrlet osvojila niz vrijednih nagrada, posljednjih godina doživio veliku popularnost. Baš kao i njihovo živopisno imanje.

Znate ona neka mjesta na koja prvi put dođete i toliko ste oduševljeni da imate potrebu stalno im se vraćati. Ako to još niste doživjeli, onda svakako posjetite Vinariju Trdenić u Popovači koja ima niz razloga zbog kojih ćete se poželjeti vratiti. Naročito ako volite škrlet, autohtonu hrvatsku sortu bijelog grožđa, karakterističnu za Moslavinu kojom se obitelj Trdenić bavi gotovo sto godina, od tridesetih godina prošlog stoljeća, a navodno postoje i obiteljski dokumenti da su se proizvodnjom vina počeli baviti i ranije.

Obitelj ima prekrasno uređeno imanje s velikom terasom, bazenom i pogledom koji oduzima dah. Pogled se pruža na Sisak i Banovinu, Zagreb i Medvednicu te Kozaru i Lonjsko polje koje je najveće prirodno mrjestilište šarana u Europi. Svaka proslava, bilo da je riječ o vjenčanju, team buildingu, krizmi, pričesti ili proslavi rođendana dobiva na vrijednosti zbog jedinstvenog ambijenta i šarma imanja Trdenić.

Tomislav i Krešimir Trdenić vojili su broncu za škrlet 2019., srebro za škrlet 2020.. broncu za škrlet 2021., broncu za škrlet 222., broncu za pjenušac brut od škrleta i brojne druge nagrade. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Koliko su uspješni u seoskom turizmu govori i podatak da su do listopada ove godine gotovo svi vikendi rezervirani, a od listopada uglavnom kreću team buildinzi. Seoskim turizmom intenzivno se bave posljednjih par godina koji se nametnuo zbog vinskih cesta Moslavine i uređenja gospodarskog imanja koje su prilagodili seoskom turizmu.

Škrlet se u Hrvatskoj uzgaja na manje od 100 hektara, ali je zahvaljujući moslavačkim vinarima i obitelji Trdenić posljednjih godina doživio veliku popularnost. „Najviše se škrleta uzgaja upravo na području Popovače. Može ga se naći u Bilogori i Pokuplju, čak i u Zagorju jer je sve popularniji, ali ga ipak najviše ima u Moslavini. Grožđe je veliko i rahlo, nije toliko podložno bolestima, otporno je i zato se sve češće uzgaja. Nakon fermentacije grožđe razvija specifičnu aromu po bijelom voću kao što su breskve, kruške i marelice i ima miris bijelog voća. Nije prejako, ima od 11 do 12 posto alkohola pa je to vino za svakodnevnu konzumaciju”, ispričao je Tomislav Trdenić.

Seoskim turizmom obitelj Trdenić intenzivno se bavi posljednjih godina zbog blizine vinskih cesta Moslavine i uredili su divno gospodarsko imanje. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Obitelj Trdenić u svom posjedu ima oko 14 hektara vinograda. Osim škrleta koji prevladava, uzgajaju još i cabernet sauvignon, pinot sivi i bijeli, traminac i portugizac. Tako se u njihovoj ponudi trenutno nalazi čak 18 etiketa. Ne skrivaju ponos i činjenicu da je takva količina različitih sorti u ponudi izuzetno teška za obradu.

„Puno je to muke u podrumu zbog tako velikog broja sorti jer svaka zahtijeva svoj kvasac, način fermentacije, temperaturu jer svako vino imao svoje karakteristike“, ispričao nam je Tomislav Trdenić ne skrivajući ponos što su jedini u ovom dijelu Hrvatske koji imaju toliko broj etiketa, među kojima se nalazi i cabernet sauvignon odležan tri godine u barriqueu, cabernet sauvignon rose itd.

Obitelj Trdenić u svom posjedu ima oko 14 hektara vinograda. Osim škrleta koji prevladava, uzgajaju još i cabernet, sauvignon, pinot sivi i bijeli…

Škrlet ima prednost pa se u njihovoj kolekciji nalazi i škrlet classic, škrlet private collection kao i Trdenić brut škrlet pjenušac koji su razvijali par godina dok nisu dobili zadovoljavajuće rezultate.

„S proizvodnjom pjenušaca smo krenuli 2015. Prvo smo napravili 1400 boca da vidimo kakvi će biti rezultati. Istraživali smo s raznim kvascima, metodama, ekspedicijskim likerima dok nismo bili zadovoljni. Nakon brojnih kušanja i ispitivanja tržišta dobili smo vrhunski pjenušac koji smo proizveli vlastitom, provjerenom metodom. To je pjenušac koji potrošači itekako prihvaćaju. Inače, za vrhunski pjenušac potrebno je barem dvije godine odležavanja na vlastitim kvascima“, ispričao nam je vinar Trdenić.

Svaka proslava, bilo da je riječ o vjenčanju, team buildingu ili krizmi, dobiva na vrijednosti zbog jedinstvenog ambijenta imanja. FOTO: Privatna arhiva

Skloni eksperimentiranju, odvažili su se i na proizvodnu voćnih vina, ali ne baš čestom metodom. I to vina od kupina i jagoda koja otkupljuju iz voćnjaka obitelji Faltis.

„Voćna vina su rijetka. Mi ne radimo voćna vina tako da voće stavimo u kace, dodamo puno šećera i čekamo vrenje. U dan dva poberemo sve potrebne kupine i jagode, sprešamo i radimo vino vinskom metodom. Druga slatka vina su neka vrste šećerne bombe jer koliko god da su zdrava, jednako tako su i nezdrava zbog velike količine šećera koja se stavlja prilikom spravljanja kupinova vina. Mi koristimo minimalne doze šećera i to tako da to na koncu dobijemo polusuho vino s lijepim balansom okusa i mirisa. Vino od jagoda radimo sve rjeđe jer su jagode jako skupe u nabavi. Domaće jagode su 5 eura kilogram u veleprodaji, a treba nam minimalno tri kilograma jagoda za jednu litru vina“, istaknuo je Trdenić.

Proizvodnoj škrleta obitelj Trdenić bavi se gotovo sto godina, od 1930-ih, a navodno postoje i obiteljski dokumenti da su se time počeli baviti i ranije. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Da se radi o doista vrhunskim vinima koje proizvodi obitelj Trdenić govori i velik broj nagrada koje su dobili na natjecanju Decanter World Wine Awards. Samo u zadnjih nekoliko godina se u njihovoj kolekciji nagrada i priznanja nalazi bronca za škrlet 2019., srebro za škrlet 2020., bronca za škrlet 2021., bronca za škrlet 2022., bronca za pjenušac brut od škrleta, bronca za škrlet private collection 2017., bronca za Gewürztraminer private collection 2017. kao i veliko priznanje koje su osvojili u ožujku ove godine, a riječ je o Zlatnoj povelji Sunflower Award u kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Riječ je o godišnjem projektu nacionalnog ocjenjivanja turističkih, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija, tradicijske gastronomije ruralnih područja, vinskog turizma te zaštićenih proizvoda i održivog razvoja „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award“.

‘Na Zavodu za vinarstvo kod ocjenjivanja vina dobivamo od 79 do 82 boda, a kada prijavimo vino na Decanter, dobivamo od 88 do 92 boda’

Međutim, zanimljivo je da sve rjeđe prijavljuju svoja vina na razna natjecanja jer vjeruju da je kušanje i isprobavanje vina isključivo subjektivno pa ne pridaju toliko važnosti nagradama i priznanjima, što nam je u razgovoru naveo Tomislav Trdenić:

„Mi na Zavodu za vinarstvo kod ocjenjivanja našeg vina dobivamo od 79 do 82 boda, a kada prijavimo vino na Decanter World Wine Awards dobijemo od 88 do 92. boda. Nije to mala razlika. Na žalost, ispada da nas inspekcije više guše nego što nam pomažu. Mi moramo čekati i više od mjesec dana za rezultate analize vina, dok na primjer uvoznici dobiju rješenje o puštanju u promet u roku 48 sati. Tržište vina nije uređeno i sigurno nije objektivno. Nama je najvažnije da se kultura pijenja vina digne na određenu visinu, a škrlet dospije na višu razinu koju i zaslužuje.“ U slučaju obitelji Trdenić, škrlet koji je nastao između obiteljske tradicije i trenda pijenja finih, kvalitetnih vina.

Vrata vinarije Trdenić u Popovači uvijek su otvorena za kušanja njihovih vina i za grupe koje ipak treba najaviti, ali i za nenajavljene prijateljske posjete obožavatelja škrleta. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Iako najveći broj svojih vina prodaju širom Hrvatske, priznali su nam da im je ipak najdraže prodati na vlastitom pragu pravu vrijednost za novac bez posrednika, marže i dugotrajnih čekanja na naplatu raznih trgovačkih lanaca, hotela i restorana u kojima se nalaze njihova vina što je ujedno, kako su istaknuli, i najveći razlog zbog čega se sve više razvija seoski turizam i OPG-ovi kako bi proizvođači mogli svoje proizvode prodati bez posrednika. Vrata Vinarije Trdenić u Popovači uvijek su otvorena za kušanja njihovih vina i za grupe koje ipak treba najaviti, a i za nenajavljene prijateljske posjete obožavatelje finih vina koji su se došli uvjeriti u priče koje su čuli o škrletu obitelji Trdenić.

Treba istaknuti i da su braća Tomislav i Krešimir Trdenić koji su nas ugostili na svom imanju, uz vrhunska vina i ponudu, i sjajni domaćini koji će vas oduševiti neposrednom susretljivošću.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.